Kommer du ihåg känslan av att komma tillbaka till skolan efter ett långt sommarlov? Förväntan. Förhoppningarna. Kanske ett par nya jeans och nya skor. Eventuellt också ett helt nytt jag, redo att visas upp för omvärlden. Det var ju ändå ganska pirrigt.  

Att komma tillbaka till jobbet efter fyra veckors semester som vuxen är kanske inte lika spännande. På sin höjd kanske du har en ny frisyr och lite solbränna.  

Jag vill vända upp och ner på allt varje höst 

När min semester börjar lida mot sitt slut och tankarna på vardag och jobb börjar veva igång igen så hamnar jag varje år i tankar om förändring. Det är jag säkerligen inte ensam om. Som en rastlös tonåring får jag för mig att vända upp och ner på allt och komma tillbaka till vardagen i ett nytt jag, eller till en ny vardag.  

Planer om att säga upp mig, sälja alla mina grejer och flytta till Galapagos för att ta hand om sköldpaddor börjar snabbt formas i min förändringsbenägna semesterhjärna.  

Men… Med åren har det visat sig att jag faktiskt är ungefär så som jag är. Ett helt nytt jag känns onödigt. Och när den starkaste förändringslängtan lagt sig inser jag alltid sakta men säkert att jag är ganska nöjd med både mitt jobb och staden jag bor i. Så om det inte är en stor världsomvälvande förändring som krävs, hur ska jag då stilla den lilla rastlösheten?  

Mina tre bästa förändra-lagom-tips 

Här är några idéer på saker att göra för att vardagen inte ska kännas som ett ekorrhjul:  

1. Börja ta olika vägar till och från jobbet

När vardagen rullar på kan det ibland vara svårt att skilja dagarna åt, då kan en sådan enkel sak som att bara se något nytt på väg till jobbet göra mycket!  

2. Byta lunchlåda med kollegor någon dag i veckan!

Inget säger vardag så mycket som en trött matlåda, men tänk om du kan få en ny kulinarisk upplevelse i lådan? Samla några kollegor och fråga om de är sugna på att ha en matlåde-klubb med dig. Någon gång ibland kan ni byta matlådor med varandra och på så vis få en överraskning, en helt vanlig tisdag. 

3. Ta dig an nya utmaningar

Om du faktiskt är lite sugen på en reell förändring gällande jobblivet, men inte är sugen på att byta jobb så kan du kanske prata med din chef och kolla om det finns möjligheter för dig att ta dig an någon ny arbetsuppgift!  

Se tankarna och tvivlet som en tillgång 

Nu när jag är tillbaka på jobbet efter semester och sakta men säkert börjar glida in i vardagen så har jag bestämt mig för att utnyttja förändringstankarna såhär: istället för att kasta upp allt i luften så ska jag fundera ett extra varv över vilka delar av vardagen som jag trivs med och vad jag kan utveckla. Till exempel har jag bestämt mig för att lära mig någonting nytt utanför jobbet. Men jag ska också ta tillfället i akt och fundera över vilka mina drivkrafter i jobblivet är. För det är ju faktiskt så, att om man jobbar med någonting som känns utvecklande och roligt så blir vardagen helt enkelt roligare.


Läs också:

Får jag ha en bisyssla vid sidan av jobbet?

Testa nya karriärvägar utan att tumma på tryggheten

Har du kommit till ett vägskäl i karriären?

Skriv en kommentar