Stress har blivit en av de vanligaste orsakerna till att vi blir sjukskrivna.

Men att som arbetskamrat veta hur man bör bemöta en kollega som just kommit tillbaka efter stressrelaterad sjukskrivning kan kännas svårt.

Här är psykologen och psykoterapeuten Åsa Kruses tips.

1. Se till att personen känner sig välkommen tillbaka

Det här är allra viktigast. Många känner dåligt samvete över hur de lämnade allt och att kollegor förmodligen fick ta en del av belastningen. Inte sällan finns behov av att kompensera. Respektera de gränser som satts kring medarbetaren, hens roll och arbetstider just nu. Uppmuntra gärna din kollega att hålla på gränserna.

2. Gräv inte i det som varit

De flesta som kommer tillbaka efter en stressrelaterad sjukskrivning vill inte mötas av en anstormning av frågor kring vad som ledde fram till sjukskrivningen och hur det har varit under tiden. De flesta vill bli behandlade som vanligt, men med hänsyn till arbetsanpassning.

3. Skippa dina egna historier om utmattning

Ta inte upp egna eller anhörigas historier om utmattning eller att du själv oroar dig för överbelastning. Många gör det för att få personen som just kommit tillbaka att känna sig mindre ensam om att ha hamnat i situationen, men det blir jobbigt att lyssna på.

4. Kom ihåg att du aldrig kan veta allt

Kom ihåg att du aldrig helt kan känna till din kollegas historia och vad som ligger bakom – och vad som mer kan ha påverkat utöver det som syns. Om egna bittra tankar kring att du också är överbelastad dyker upp, kom ihåg att alla har ett eget ansvar för att säga ifrån när det blir för mycket eller när man inte mår bra.

5. Respektera alla arbetskamraters arbetsmiljö

Respektera inte bara den som just kommit tillbaka utan alla arbetskamraters arbetstid och arbetsmiljö. Kom inte rusande i sista minuten med saker som plötsligt måste göras och förvänta dig inte att kollegor svarar på mail och sms efter arbetstid. Ta upp problem på ett konstruktivt sätt.

Åsa Kruse är legitimerad psykolog och psykoterapeut. Hon är verksam inom företagshälsovården och har mångårig erfarenhet av att föreläsa om och arbeta med stressrelaterad ohälsa. Hon har också skrivit boken Tillbaka till jobbet.


Läs också

Så kan chefen bli en förebild på jobbet

Rast eller paus – finns det en skillnad? 

Det aktivitetsbaserade kontoret – kreativt paradis eller rörig mardröm?

Skriv en kommentar