Ibland är stämningen på jobbet inte på topp. En stor deadline närmar sig, halva staben är sjuk, andra hälften klagar på vintermörkret och du själv har just haft din krävande svärfar på besök och har aldrig förr känt ett så starkt behov av ledighet! Kort sagt – stämningen på jobbet känns trist nu. 

Tillsammans kan ni göra jobbet roligare

Här kommer fem tips på vad du kan göra för att jobbet ska vara drägligt (och till och med härligt?), både för dig och dina kollegor. 

1. Var lyhörd inför hur du mår 

När stressen kommer krypande är det naturligt att bita ihop och försöka beta av arbetsuppgifter så snabbt det går. Det är förståeligt och i vissa perioder helt nödvändigt, men ibland pågår stressen för längeFör att underlätta under stressiga perioder på jobbet är det viktigt att du är lyhörd inför hur du mår. Är det mycket nu? Säg det till din närmaste chef. Be om avlastning om du behöver det. Ibland hjälper det att bara få berätta om läget och bli hörd, så att du vet att chefen ser dig när det känns tungt. 

2. Uppmärksamma dina kollegor lite extra 

Hur du mår på arbetsplatsen påverkas såklart av hur dina kollegor mår. Försök att lägga lite extra fokus på att visa att du bryr dig. Ta dig tid att fråga hur dina kollegor mår. Försök inkludera alla på arbetsplatsen. 

Och du, tänk på att inte sprida negativ energi på jobbet. Ge tvärtom beröm och positiv feedback när någon gör något bra! Om du behöver kritisera någons prestation gör du rätt i att säga det direkt till personen som berörs – inte till gänget i fikarummet. När du kommer ihåg att vara snäll och bemöta omgivningen med respekt så ökar chanserna för att dina kollegor mår bra och i sin tur är snälla mot dig. 

3. Glöm inte att pausa 

Femton minuter med en kopp kaffe eller på en promenad kommer inte sinka ner dig och förstöra hela din arbetsdag. Tvärtom! En stunds vila fyller på med ny energi och gör att du orkar prestera med högre kvalitet än om du bara sitter stilla och stirrar in i skärmen. 

4. Gör något roligt ihop! 

Jobbet är garanterat roligare när man trivs och har roligt ihopPigga upp den här perioden med lite roliga aktiviteter. Duka upp ett gäng bullar och föreslå en fredagsfika, bjud in på AW i eftermiddag, eller varför inte liva upp tisdagarna med traditionsenlig utelunch?  

5. Ta upp problem med chef eller skyddsombud 

Det yttersta ansvaret för arbetsmiljön ligger på chefen, men som anställd har du ett ansvar att samarbeta med hen för att åstadkomma en god sådan. Om någon på jobbet mår dåligt eller kanske beter sig dåligt mot sina kollegor så måste chefen försöka lösa problemet. Vänd dig till ditt skyddsombud på jobbet och berätta om situationen. Kom ihåg: ni är varandras arbetsmiljö.


Läs också:

3 tips för att bota tillbaka-till-jobbet-tristessen

Size matters – alla behövs för att fixa ett bättre arbetsliv

7 saker du kan göra om du har dålig arbetsmiljö