Att vänta första barnet kan vara spännande, läskigt och överväldigande. Det är en del att sätta sig in i som förstagångsförälder och en av alla dessa saker är föräldraledighet och föräldrapenning. Därför tänkte jag försöka besvara några av de funderingar jag själv hade som blivande förälder.  

1. Hur länge kan jag vara föräldraledig? 

Det här var den första frågan jag hade, men ingen verkade ha ett enkelt svar. Och det beror helt enkelt på att din rätt till ledighet inte är riktigt samma sak som din rätt till ersättning, vilket min kollega redan har förklarat bra i det här inläggetSå frågan du ska söka svar på är kanske snarare hur länge du har råd att vara ledig?  

Barnet levereras med 480 dagars föräldrapenning. Om ni är två föräldrar så får ni vardera 240 dagar (varav 150 går att överföra till den andra vårdnadshavaren). Hur länge dessa räcker beror på hur du tar ut dem. Fram tills att barnet blir 18 månader kan du nämligen välja att ta allt från noll till sju dagar i veckan (och ändå vara ledig på heltid). Ju fler dagar du tar ut ersättning för, desto mer pengar förstås. 

Vill du räkna på detta så har Försäkringskassan ett superbra verktyg: FöräldrakollenDär ser du tydligt hur mycket du får ut i månaden beroende på hur många dagar i veckan du tar ut samt hur länge dagarna då räcker.  

2. Två olika sorters dagar – Sjukpenningnivå och lägstanivå

Det är bara 390 av dagarna som du får ersättning baserad på din lön för. För 90 av dagarna får alla lägstanivån som är 180 kronor/dag. Du eller ni måste börja med att ta ut minst 180 av dagarna på sjukpenningnivå innan lägstanivå-dagarna kan tas ut. Det kan vara smart att spara några av dessa tills barnet blir äldre och ta ut t ex när förskolan är stängd.  

3. Vilket tjat om att skydda SGI:n, varför då?  

SGI betyder alltså sjukpenninggrundande inkomst och är det som ligger till grund när Försäkringskassan räknar ut hur mycket pengar du ska ha. Även här finns ett fiffigt verktyg där du kan räkna på detSGI-guiden 

När du är föräldraledig med ett barn som fyllt ett år så behöver du ta ut föräldrapenning för minst fem dagar i veckan för att skydda SGI:n. Om din SGI skulle nollas så påverkar det inte själva föräldrapenningen eftersom den är skyddad under barnets två första år. Men skulle du t ex bli sjukskriveså påverkar det hur mycket sjukpenning du kan få ut.  

4. 10 dagar i samband med barnets födelse – inte samma sak som föräldrapenning

När barnet föds får den förälder som inte tar ut föräldraledighet ta 10 lediga dagar. Du får ca 80 procent av din lön för dessa dagar från Försäkringskassan, men det är något annat än föräldrapenning så de räknas inte bort från dina dagar.  

Dessa dagar är i första hand till för den andre föräldern, men är du ensamstående så kan Försäkringskassan bevilja att en annan person får ta ut dem.  

Det kan förstås kännas tryggt att ha någon vid sin sida lite längre, särskilt om det är första barnet. Vill partnern vara hemma längre än 10 dagar så kan hen använda semesterdagar eller också ta föräldraledigt, så kallade dubbeldagar.   

5. Föräldralön – extra pengar som facket fixat!  

Förutom föräldrapenning (som Försäkringskassan betalar ut) kan du även få extra pengar av din arbetsgivare, förutsatt att det finns kollektivavtal. Det kallas föräldralön eller föräldrapenningtillägg.  

Ersättningen fungerar lite olika för olika avtal, så kolla med ditt fackförbund eller din arbetsgivare vad som gäller just för dig. Generellt så brukar du kunna få ut totalt ca 90 procent av lönen i 6–12 månader. Ofta finns ett krav på att du ska ha varit anställd i minst ett år för att kunna få föräldralön.  

6. Det finns många sätt att dela på föräldraledigheten 

Nästan alla heteropar jag känner har gjort så att först är mamman hemma och sen pappan. Och det enda som diskuteras brukar vara hur länge var och en ska vara hemma. Men oavsett om ni tänkt dela helt lika på dagarna eller inte, så finns det fler sätt att dela upp det på.  

Du har rätt till tre ledighetsperioder per år, vilket alltså innebär att ni kan vara hemma i flera kortare omgångar (men ibland kan du bara få föräldralön för en period, så kolla upp det först!). En annan variant är att dela veckorna, så att till exempel en förälder är hemma måndag-onsdag och den andra torsdag-fredag. Det går till och med att vara hemma halva dagar var. Inte optimalt för alla, men det kan vara värt att ha i åtanke när ni pusslar ihop er ledighet.  

7. Dela lika kan vara mer förmånligt än du tror

Ofta är den förälder som tjänar minst hemma mest. Det är väl logiskt eftersom inkomstbortfallet blir mindre, eller?  

Det är inte säkert. Många glömmer bort att räkna in föräldralönen i ekvationen. Om ni båda omfattas av kollektivavtal och får föräldralön för 12 månader innebär det att ni går miste om föräldralön när en och samma förälder är hemma längre än 12 månader.  

Många glömmer också bort att se till de långsiktiga aspekterna. Tyvärr visar statistiken tydligt att lång föräldraledighet leder till sämre löneutveckling. Dessutom påverkar det pensionen negativt. Den som är hemma längre påverkas alltså ekonomiskt av detta under hela livet, även som pensionär. Så länge ni har gemensam ekonomi är det kanske inget problem, men vid eventuell separation i framtiden kan det svida desto mer. Har ni möjlighet att kompensera genom att exempelvis pensionsspara extra till den som är hemma längst?   Läs mer om att dela lika hos Försäkringskassan 


Läs också:

Så funkar föräldraledighet – juristen förklarar

Hjälp, jag är gravid och vill söka nytt jobb!

Var en smart sambo! Fixa det här innan ni flyttar ihop

Skriv en kommentar