När du ska prata lön med chefen behöver du vara förberedd. Här är lönerådgivarnas hetaste tips som gör att du lyckas i lönesamtalet.

Så höjer du din lön

 • Läs in dig på lönekriterierna som gäller på din arbetsplats.
 • Ta reda på hur löneläget ser ut på arbetsplatsen genom att kontakta ditt lokala fack eller ringa ditt fackförbund för lönerådgivning.
 • Skriv ned konkreta argument utifrån lönekriterierna. På vilket sätt bidrar du med dina prestationer till att verksamheten uppnår sina mål?
 • Testa argumenten i förväg på en kollega. Öva hemma på någon som kan spela ”chefen”.
 • Under själva samtalet: Försäkra dig om att du och chefen har samma bild av vad din tjänst innehåller för arbetsuppgifter och hur väl du utför dem. Var lyhörd för chefens synpunkter. Be din chef motivera sin lönesättning och förklara vad du förväntas göra för att höja lönen.
 • Dokumentera samtalet och be chefen läsa igenom anteckningarna. På så sätt har du en utgångspunkt inför nästa års samtal.
 • Prata med ditt lokala fack om du inte får den lön du önskar.

Glöm inte att de flesta fackförbund kan ge dig tips och coachning inför förhandlingen. De kan ofta även hjälpa dig att hitta och tolka lönestatistik. Ta hjälp av dem!


Läs också:

Missnöjd med ditt lönesamtal?

Utvecklingssamtal <3 lönesamtal = sant!

 

2 Kommentarer

 • Immaculee Ntamatungiro
  Publicerad 2018-04-07 08:28

  Hej

  Igår fick jag besked om min lön förhöjning och är missnöjd.
  medarbetare samtal/lönsamtal hade gått jättebra.
  Det har varit en mycket bra utveckling i min presentation och har uppnått min mål som jag och min chef hade.
  Fick bedömningen mycket bra på alla punkter utom på en jag fick mellan bra och mycket bra.
  När jag sa till chefen att jag är missnöjd svarade han att verksamheten har fått för lite pengar.
  Jag undrar om löneförhöjning beror på hur mycket verksamheten har fått eller på medarbetarens prestation, utveckling, vilka ansvar man har

  Tack för svaret.

  • Mattias Davidsson
   Mattias Davidsson
   Publicerad 2018-04-09 15:38

   Hej Immaculee. Tack för din fråga. De centrala kollektivavtalen fastställer oftast ett golv för alla anställdas gemensamma löneökningar. Arbetsgivaren förbinder sig att höja kollektivets löner med minst så mycket. Hos en arbetsgivare kan det finnas flera enheter som var och en har en lönesättande chef. Det är fullt möjligt att en enskild enhet får mindre att fördela än övriga enheter, men totalt får den överenskomna höjningen för hela arbetsgivaren inte underskridas. Kanske är det detta som din chef menar? I din situation skulle jag dubbelkolla med det lokala facket. Stämmer det att din enhet fick mindre pengar att fördela? Varför fattade arbetsgivaren det beslutet?

Kommentarsfältet är stängt.