Tro det eller ej, att skriva mejl är en konst i sig. Det kanske allra vanligaste sättet att kommunicera idag på jobbet är via mejl. Likväl är en hel del av oss rätt dåliga på det. E-posten är suverän på många sätt, men kan ibland ställa till problem, antingen genom otydlighet eller felaktigheter.

Förvisso är vi ibland så stressade och pressade att stavfelen flyger fram över texten. Men det finns saker utöver stavfel som är bra att tänka på innan du klickar på “skicka”. Lär dig skriva bra och tydliga mejl som mottagaren faktiskt läser och förstår!

8 tips för tydliga jobbmejl

  • Ämnesraden är a och o. Tänk på vad du skriver i ämnesraden. Bemöda dig om att vara så konkret som möjligt. Ju tydligare ditt ärende framgår desto troligare är det att mottagaren öppnar ditt mejl. Det är också det första som mottagaren ser.
  • Vem är det du mejlar? Se till att du använder rätt namn på den du skickar mejl till. Det är ingen vidare början att skriva “Hej, Linda” om mottagaren heter Lydia. Det ger ett slappt och nonchalant intryck.
  • Tydlighet från början. Inled brevet med att kortfattat tala om vad du vill. Om du exempelvis vill ha svar på tre frågor, behöver hjälp eller vill du boka ett möte skriv det. Undvik långa meningar.
  • Vill du ha svar eller är det för kännedom? Skickar du ett mejl bara för information – var tydlig med det så att mottagaren förstår att ingen handling förväntas.
  • 1, 2, 3. Använd gärna punktlistor. De skapar snabb överblick och tydlighet.
  • En trevlig person är alltid uppskattad. Det är värt att lägga lite extra kraft på att skriva artigt och trevligt, även om du känner personen du skriver till.
  • Läs igenom innan du skickar. Avsätt tid och läs igenom det du skrivit innan du trycker på sändknappen, kanske du hittar ett stavfel eller en mening som kan kortas ner?
  • Med vänliga hälsningar, hej då eller vi hörs? Fundera över hur du ska avsluta mejlet på bästa sätt. Och för guds skull – avsluta inte jobbmejlet med KRAM!

Läs också:

5 tips för att göra tråkiga arbetsuppgifter roliga 

Spar tid och pengar med matlåda – här är bästa storkoken!

Våga tala inför folk – 10 tips som gör dig tryggare