Få ord gör oss så upprörda som det farliga K-ordet. Kvotering. Ska vi inte välja den som är bäst lämpad för jobbet? Är det inte synd om dem som får jobbet bara för att de är kvinnor och inte för att de är kompetenta? Och om de män som blir diskvalificerade?

Men här vill jag dela med mig av goda nyheter. Vi behöver inte välja mellan jämställdhet och kompetens när vi rekryterar. Forskare som studerat effekten av könskvotering har kommit fram till att det inte leder till sämre kompetens på ledande positioner – tvärtom! Kvoteringen ledde istället till att mediokra män fick lämna plats åt mer kompetenta kvinnor.

Här skulle man ju kunna tro att diskussionen tar slut. Jaha, det var inte så farligt med kvotering ändå. Kanske något att testa på börsbolagen där 94 procent av VD:arna fortfarande är män? Kanske i deras styrelser också, de verkar ju ha svårt att få in mer än 20 procent kvinnor.

Skoja bara. Vi ignorerade forskningsresultaten och valde Anders till VD.

Vad är det som är så obekvämt med kvotering? För det är helt klart något som skaver. Och troligtvis är det något djupt personligt. Inget är så obekvämt som att inse sina egna privilegier. Såklart vi vill tro att våra framgångar i livet enbart beror på vår egen förträfflighet och inte på att vi åkt på någon sorts osynlig räkmacka genom livet.

”När du vant dig vid att vara priviligierad, känns jämlikhet som förtryck” var det någon som sa. Och det verkar ligga något i det. Studier har visat att när män och kvinnor får lika mycket talutrymme i en grupp så upplever män det som att de inte får en syl i vädret.

3 tips för att få fart på jämställdhetsarbetet

  • Känns kvotering ändå lite drastiskt? Börja med kompetensbaserad rekrytering, kanske blir det en aha-upplevelse!
  • Vill ni få koll på taltiden på möten? Testa appen GenderTimer och få svart på vitt hur det ser ut hos er.
  • Öka kunskapen! Jämställdhet är en kunskapsfråga. Använd till exempel TCOs seminariekoncept Öppna arbetsplatsen.

Läs också:

Hur jobbar facken för en jämställd arbetsmarknad?

Fatta smartare beslut med inkluderande möten