För ett tag sen skrev min kollega om varför du inte ska gå med i facket. Det cirkulerar många felaktiga uppfattningar om hur facket egentligen fungerar. Så därför tänkte jag också dela med mig av några de vanligaste argumenten mot fackligt medlemskap som jag stött på både under min tid som fackligt förtroendevald och som anställd av ett fackförbund.

”Jag kommer bra överens med min chef” 

Under min tid som förtroendevald mötte jag väldigt många som tyckte facket var onödigt för just dem, för deras chef var ju en schysst typ som bara ville dem väl.  

Om du är en av dem som har en toppenbra chef – grattis! Det är verkligen något som är avgörande för om en trivs på jobbet. Men det är ju inte så att alla vi som valt att gå med i facket gjort det för att vi ogillar vår chef.  

Även med en bra chef så finns oftast saker som kan bli bättre på en arbetsplats. Dessutom – chefer kan komma att bytas ut, och förändringar kan ske som försämrar läget på arbetsplatsen. Då är det bra med ett fack som jobbar aktivt för att förbättra till exempel er arbetsmiljö och er löneutveckling. 

”Kollektivavtalet gäller ju ändå” 

Ja, kollektivavtalet gäller alla på arbetsplatsen oavsett om en är medlem eller inte. Så visst kan du åka snålskjuts på kollegorna som betalar för att upprätthålla kollektivavtalet. Men du har ingen som ser till att kollektivavtalet verkligen följs för dig som individ. Om din arbetsgivare struntar i att följa avtal (eller lagar) för din del får du helt enkelt hantera det själv, eller anlita en egen jurist vilket kan bli dyrt. Är du medlem i facket är det istället dem som tar striden för dig, och även alla eventuella rättegångskostnader om det skulle gå så långt.  

Värt att tänka på är också att kollektivavtal endast existerar tack vare att så många väljer att gå med i facket. Och ju fler som går med desto bättre förhandlingsstyrka vilket ger ännu bättre avtal. Det är fackets förhandlingsstyrka som gjort att vi fått till exempel tjänstepension och extra semesterdagar. Och visst är det bra grejer som vi vill ha kvar? 

”Våra fackliga företrädare sköter inte sina uppdrag” 

Många gånger har jag hört att ”facket sitter i arbetsgivarens knä” eller att ”de där fackrepresentanterna gör ändå aldrig något annat än fikar”. Eller att personer inte fått stöd från sina fackliga representanter när de hade råkat illa ut.  

Så ska det förstås inte vara. Som tur är så är fackförbund demokratiska organisationer. Det betyder att vi medlemmar själva väljer våra representanter.  

Det kan vara så att fackklubben gör en massa bra saker på arbetsplatsen som du inte känner till. Ett vanligt problem som förtroendevald är att tiden inte räcker till, och då blir det förstås förhandlingar och annat traditionellt fackligt arbete som prioriteras framför att kommunicera ut sina framgångar.

”Man har det fack man förtjänar!” finns det dem som säger och det låter kanske lite hårt men ungefär så är det. Ju mer en engagerar sig desto bättre blir det och desto mer får en ut av medlemskapet.  

Gå på medlemsmöten och årsmöten. Delta aktivt. Ställ frågor. Lämna in motioner. Rösta in dina skarpaste kollegor i styrelsen. Kanske kan du ta på dig ett fackligt uppdrag själv?  

”Det är bara massa pampar som super upp medlemmarnas pengar!” 

Den senaste tiden har det avslöjats flera fall av fackliga företrädare som agerat ytterst vårdslöst med fackförbundens pengar. Och det gör verkligen ont i fackhjärtat. Även om Fackförbundet ST, som jag jobbar för, har varit förskonade från dessa skandaler, så skadar det förtroendet för hela fackföreningsrörelsen. Men samtidigt är det förstås bra att det kommer upp till ytan.  

Fackförbundens pengar, som ju till stor del kommer från medlemsavgifter, ska användas för att gynna medlemmarna. Inte till onödig lyx för några få. Som tur är har de flesta förbund infört riktlinjer och rutiner som ska förhindra detta. Och det är bra att medierna granskar så att detta verkligen efterlevs.  

Här vill jag också hänvisa till föregående punkt – det går det att rösta bort företrädare som inte sköter sitt uppdrag och göra plats för dem som engagerar sig fackligt av rätt anledning! 

Ännu inte övertygad? Berätta varför i kommentarerna! Jag är alltid nyfiken på hur människor tycker facket kan bli bättre.  


Läs också:

3 skäl att inte gå med i facket

En snabbguide till den svenska modellen

What’s in it for me? Tre (oväntade!) skäl att engagera sig fackligt