Hösten innebär skolstart men också att många börjar en ny tjänst. Utöver att säkerställa att arbetsgivaren har kollektivavtal och frågan kring vad du ska ha för lön finns det också några andra bra saker att tänka på innan du skriver under det där åtråvärda anställningsavtalet.

1. Omfattas du av kommande lönerevision?

Har du fått en tillsvidaretjänst är det värt att fråga, om det inte framgår av avtalet, ifall du omfattas av kommande lönerevisionen eller inte. Många arbetsgivare kör med argumentet att de lagt på den procent som antas bli den genomsnittliga procentuella löneökningen vid kommande lönerevision på din ingångslön. Om det känns fair och stämmer med din bild över vad lönen bör ligga på så är det okej. Men om arbetsgivaren inte nämner något om det så ska du absolut visa att du är medveten om vad som gäller genom att fråga om du omfattas av kommande lönerevision.

2. Vad ska du egentligen jobba som?

Vill du försäkra dig om att du ska jobba med det som är just din grej – kolla då så att din titel är så specifikt formulerat som möjligt. Om det på anställningsavtalet står att du ska jobba som ”handläggare” kan en ju tänka sig att ganska många olika arbetsuppgifter kan tänkas ingå i tjänsten och att dessa kan förändras ganska mycket över tid. Är du istället sugen på att testa olika grejer kan ju en generell titel vara till en fördel.

Se upp med formuleringar som “för närvarande anställd som kommunikatör”. Det betyder i princip att arbetsgivaren kan ändra titeln när som helst.

3. Var ska du jobba då?

Vill du jobba på Lantmäteriets kontor i Mora och ingen annanstans är det viktigt att det framgår av ditt anställningsavtal att det är enbart det kontoret som avses. Om arbetsorten inte står med i avtalet har arbetsgivaren större möjlighet att omplacera dig till en annan ort.

Våga fråga!

Känner du dig säker på att du har just DET som arbetsgivaren behöver och efterfrågar så är dessa punkter något som du kan förhandla om när anställningsavtalet skrivs. Det är ju inget som går att korrigera i efterhand och dessutom är ju smarta frågor ett sätt att visa arbetsgivaren att du har koll och vet ditt värde.


Läs också:

Kan ett löneanspråk vara dåligt?

En snabbguide till den svenska modellen

2 Kommentarer

 • Ove Lundqvist
  Publicerad 2017-12-11 21:14

  Hej
  Ibland blir man irriterad vem bestämmer vad som ska stå i avtalet?
  Denna fråga har vi på lokal facklig nivå inget inflytande i, ag bestämmer ensidigt vad som skrivs in.

 • Anna Lindman
  Anna Lindman
  Publicerad 2017-12-15 10:57

  Hej! Anställningsavtal kan se väldigt olika ut. Det är därför vi vill uppmuntra till att ställa frågor och krav (om man har sådana) i samband med att man tackar ja till en anställning. Ofta hänvisas det tillbaka till anställningsavtalet om det senare uppstår oklarheter om vad som gäller. Om arbetsgivaren har en ”standardmodell” över hur anställningsavtalet utformas och den fackliga organisationen inte har möjlighet att påverka den utformningen så kan vi åtminstone försöka informera den enskilda om att ställa frågor kring villkoren till arbetsgivaren och kräva förtydliganden innan man tackar ja till anställningen. Då kanske man slipper överraskningar i ett senare skede.

Skriv en kommentar