Tiden för att infria nyårslöftena är här! Och det finns en god chans att du tillsammans med många andra lovat att träna mer. Trots brist på vetenskapligt belägg tror jag att “mer träning” är det vanligaste löftet, båda att ge och att bryta. Därför gäller det att mota ursäkternas armé som kanske redan börjat ladda för en attack. Friskvårdsbidraget utgör en utmärkt första försvarslinje.

Ett träningskort på ett gym, eller ett klippkort på aktiviteter som simning och klättring, kan göra hål i en redan tom januari-plånbok. Detta kan ofta bli en första attack från ursäkternas armé och möter den inte ett starkt försvar så kan motivationen och nyårslöftet snart var ett minne blott.

Men, som tur är har många av oss som jobbar friskvårdsbidrag. Att slippa betala hela summan (eller åtminstone veta att du får tillbaka pengarna) kan vara den där extra lilla knuffen som behövs för att du ska genomföra det svåra första träningspasset.

Vad är då friskvårdsbidraget och varför finns det?

Friskvårdsbidraget är en skattefri förmån som arbetsgivare själva väljer att erbjuda sina anställda. Det finns ingen generell fastställd summa för bidraget och det kan därför variera mellan arbetsplatser. Det är varken lagstiftat eller förhandlat i centrala kollektivavtal. Däremot finns det ofta goda möjligheter att genom facket på din arbetsplats påverka. Om det är en viktig fråga för dig och dina kollegor och det finns något som ni skulle vilja ändra med ert friskvårdsbidrag, tveka inte att ta upp det till diskussion med arbetsgivaren eller ta hjälp av facket att driva frågan.

Oavsett om det nu är ditt nyårslöfte eller inte så sägs det ju att motion är bra för våra annars stillasittande kroppar, så gör slag i saken, bjud dig själv på lite träning. Tänk på att friskvårdsbidraget kan utnyttjas till en mängd olika aktiviteter, du kan garanterat hitta något som passar dig.

Pssst. om träning inte är din grej så kan du använda friskvårdsbidraget till andra aktiviteter. Läs hela listan över godkända aktiviteter här. 


Läs också:

10 tips för att röra dig mer på jobbet

Vilka försäkringar behöver jag? Börja med de här tre!