I Sverige är det cirka fem miljoner personer som varje dag går till ett jobb, det innebär att väldigt många människor spenderar mycket tid på platser där de inte själva är direkt ansvariga för inköp, återvinningsmöjligheter och liknande. I tider av en brinnande klimatdebatt och ett ökande engagemang ställer jag mig frågan: hur ser det egentligen ut med miljötänket på våra arbetsplatser?  

Åtta timmar om dagen är ansvaret någon annans 

Hemma väljer jag Svanen-märkta städprodukter, sopsorterar som en besatt och släcker lampor så fort jag lämnar ett rum (ibland också när andra är kvar i rummet…). Allt går på automatik och jag gör det trots att jag är osäker på om det har någon bäring på totalen. Skada kan det ju inte göra. 

När jag är på jobbet är det som om mina inarbetade rutiner släpper. Jag låter lamporna vara tända i mötesrum jag lämnar. Slänger halvätna luncher istället för att spara dem till morgondagen. Lämnar skärmar på och laddare i när jag går för dagen. Av någon anledning känns det inte som mitt ansvar, för till skillnad från i mitt hem så finns det ju någon annan som är högst ansvarig. Jag blir helt enkelt lite som en tonåring som lämnar disken framme och smutstvätten på golvet.  

Kan arbetsgivaren göra skillnad? 

Mer än något önskar jag att världens ledare ska plocka upp miljöfrågan och springa med den. Kanske införa förbud mot alla miljöfarliga kemikalier. Påverka företag att minska på plastförpackningar. Ställa om till hållbar el. Ja, vad som helst egentligen, bara det är ansvarsfullt och kan hjälpa oss nå klimatmålen.  

Innan det händer får vi hoppas på att principen om ”många bäckar små” faktiskt kan göra skillnad. Det är här arbetsplatserna kommer in. För vi spenderar ju väldigt mycket tid på våra jobb. Vi äter åtminstone ett mål mat där, skriver ut papper, använder datorer och telefoner, slänger förpackningar osv. Genom att skapa arbetsplatser där det är enkelt att vara miljömedveten har arbetsgivaren möjlighet att göra skillnad. Kanske en liten skillnad, men bra mycket större skillnad än vad jag gör genom att släcka lampan när jag lämnar vardagsrummet. 

Så blir din arbetsplats schysst mot klimatet 

Om din arbetsplats inte redan har en fantastisk miljöpolicy och ett återvinningstråg i varje hörn kan du faktiskt hjälpa din arbetsgivare på traven. Ett sätt är att ta upp frågan med det lokala facket, de kan driva den gentemot arbetsgivaren. Ett annat sätt är att på egen hand föreslå för arbetsgivaren att ni borde förändra vissa grejer. Vilket du än väljer så kan det vara bra att på förhand ta fram exempel på förändringar som kan göras.  

Tips på hur din arbetsplats kan vara miljövänlig 

  • Använd el märkt med Bra miljöval 
  • Inga engångsartiklar! Sumpa pappersmuggarna och plastglasen 
  • Rutin på att stänga av skärmar, dra ur laddare, släcka lampor  
  • Miljövänliga rengöringsprodukter, gäller allt från handtvål till golvsåpa 
  • Ha en ordentlig källsortering med instruktioner för vad som går var 
  • Se över er resepolicy – gör det tydligt att tåg är att föredra, dessutom kan många jobbresor kanske undvikas genom att istället hålla videomöten 
  • Ät klimatsmart på konferenser – till exempel kan ni införa en policy att servera minst ett vegetariskt mål, eller att all mat som företaget bekostar ska vara vegetariskt.  
  • Kontrollera och ställ krav på leverantörer – om du arbetar på ett stort företag eller organisation kan ni ha möjlighet att påverka era leverantörer och samarbetspartner att göra miljövänliga val. 

Läs också:

Resa eller skypa? Det här ska du tänka på

3 skäl att inte gå med i facket

Måste jag följa med på konferensen?