Visst är det härligt när du får höra att du gjort ett bra jobb. Att rapporten du skrev var genomarbetad och trovärdig, att alla fakturorna sakgranskats professionellt eller att din senaste föreläsning var pedagogiskt upplagd och intresseväckande.  Minst lika fint känns det när kollegor stöttar och engagerar sig i dina frågor. Lusläser dina underlag, föreslår förändringar eller bara lyssnar när du brottas med ett jobbproblem.

Bra beröm är mer än ett “bra jobbat”

Hur bra det än känns att få beröm så är det ju lite si och så med hur bra vi är på att faktiskt ta oss tid för att ge varandra det. Ibland kanske vi inte ens sätter oss in i vad våra närmsta arbetskamrater gör eller med vilken kvalitet de gör sitt jobb. Vi är så upptagna av vår egna MÅSTE-göra-lista…

Känner du på dig att du tillhör de som gärna vill ha beröm och uppmärksamhet, men kanske lite för ofta glömmer bort att visa samma intresse tillbaks, då är det dags att vakna. Alla och envar behöver få beröm. Vi mår bra av det.

För att ett beröm ska vara bra bör det inte vara så svepande som ett “bra jobbat”, utan bygga på konkretion. Berömmet ska inte heller handla om kollegans personlighet utan ta fasta på vad hen faktiskt åstadkommit.

Övning ger färdighet – här är knepen för ett bra beröm

Känner du att du behöver träna på att ge positiv respons så kan du tänka på följande saker när du vill uppmärksamma din arbetskamrat och visa uppskattning.

  • Var rättfram och uppriktig. Det betyder att du bara ger beröm när du tycker att det finns anledning. Fluffigt beröm utan grund genomskådas och blir då kontraproduktivt.
  • Var respektfull och undvik att fälla närgångna kommentarer. Berömmet ska handla om prestation och inte person.
  • Var tydlig och berätta vad du särskilt uppskattar. Då känner mottagaren att du lagt märke till den andras hårda arbete.
  • Spara inte berömmet till det “perfekta tillfället”. Ge beröm så fort du upplever att någon gjort något bra. Berömmet blir mera fruktbart och effektivt när det ges nära inpå prestationen.

Så snåla inte på berömmet. Alla behöver bli sedda och erkända. Vad väntar du på? Ta en sväng på jobbet och börja dela ut komplimanger!


Läs också:

När fick du senast konstruktiv kritik på jobbet?

Våga säga att du inte har tid

Skriv en kommentar