Att mot sin vilja tvingas sluta på jobbet är tungt. Än värre blir det om chefen inte förklarar varför man får sparken. Vid avbruten provanställning hamnar många i ett känslomässigt vakuum. 

I de flesta fall, vid exempelvis uppsägningar, måste arbetsgivaren antingen luta sig mot sakliga grunder som är tydligt kommunicerade, eller använda sig av den opersonliga principen sist in först ut. Vid avskedanden behöver arbetsgivaren också ha på fötterna. Det ska kunna visas att den anställde ”grovt har åsidosatt sina åligganden” som det står i lagen om anställningsskydd (LAS). 

En avbruten provanställning kräver ingen motivering 

Det finns dock en situation där anställda kan sparkas utan att få full klarhet i varför. Det är vid avbruten provanställning. Idén med provanställning är ju att både den anställda och arbetsgivaren ska få chans att pröva varandra. Under provanställningen kan båda parter därför med kort varsel upphäva anställningsförhållandet. Varken den anställda eller arbetsgivaren behöver underbygga sitt beslut med en saklig argumentation utan kan agera helt subjektivt. ”Jag trivs inte” eller ”du passar inte in i gänget” duger gott som skäl. 

Som att bli ghostad av chefen 

Om du varit med om att få din provanställning avbruten utan att få veta anledning så vet du att det kan vara en känslomässigt tuff erfarenhet. Lite som när flirten helt plötsligt slutar svara på dina meddelanden. Vi funkar i allmänhet så att vi försöker fylla ut tomrum av utebliven information med egna spekulationer. Att komma över en situation där man får sparken utan att chefen förklarar varför kan därför ta längre tid. Dessutom uteblir det lärande momentet – även negativa läxor kan vara till hjälp i den personliga utvecklingen. 

Vill du ha mer säkerhet så kan facket vara lösningen! 

För den som vill undvika en situation där provanställningen blir avbruten utan förklaring så finns det en öppning i LAS. Om den provanställde är med i facket måste arbetsgivaren varsla facket samt ställa upp på en så kallad överläggning. I en överläggning är arbetsgivaren inte skyldig att ändra sig eller förhandla avgångsvillkor, men arbetstagarsidan får en möjlighet att ställa frågor om arbetsgivarens bakomliggande motiv. 

Så om du vill vara säker på att åtminstone få en förklaring från arbetsgivaren om varför du eventuell inte får stanna på jobbet så ska du gå med i facket så fort du börjar jobba! Och eftersom de flesta fack just nu erbjuder billigare medlemskap de första månaderna så kan du bli medlem även om du är osäker på om du själv kommer vilja stanna kvar på jobbet.  


Läs också: 

Har du koll på din visstidsanställning?

De fick sparken för sina Facebook-inlägg – Så gick det sen 

Det här behöver Millennials för att hålla länge i arbetslivet

Skriv en kommentar