Har du också någon gång känt dig som en bluff på jobbet?

Skönt, då är jag inte ensam. Innan jag började googla runt på fenomenet trodde jag att jag var ensam i världen. Det visade sig tvärtom att jag troligtvis är omringad av personer som känner likadant

Många som känner sig som en bluff

Upplevelsen att känna sig som en bluff har till och med ett namn. The imposter syndrome, eller bluffsyndromet, myntades första gången på 1970-talet av amerikanska forskare. Sedan dess har det faktiskt forskats och skrivits en hel del om fenomenet och studier visar att det är ett utbrett problem för många människor i arbetslivet och under studietiden.

Till exempel uppger 40 procent av chefer i undersökningar att de känt sig rädda att bli ”avslöjade”. Och så som många som 70 procent av alla människor känt oro över att bli genomskådade i sina tillkortakommanden.

Att känna sig otillräcklig i vissa sammanhang kan givetvis ha olika inverkan på olika personer. För en del kan känslan bli en drivkraft och för andra en bromskloss. Har du precis som jag känt att bluffkänslan hämmat dig ibland kan det vara värt att försöka göra något åt det. Till exempel genom att du:

  • Lär dig mer om fenomenet och upptäck att du inte är ensam i dina känslor.
  • Försöker låta bli att jämföra dig med andra.
  • Tränar på hur du jämför dig med olika personer, om du inte kan låta bli att göra det helt. Då märker du snabbt att du är också är bättre än andra inom vissa områden.
  • Siktar på good enough istället för perfekt.

Så ja, nu ska jag bara komma på den perfekta avslutningen på det här blogginlägget så att jag vågar publicera det för resten av världen. Eller så låter jag det bara sluta så här, utan en klämkäck vinjett. Ja, det här får faktiskt duga.


Läs också:

När fick du senast konstruktiv kritik på jobbet?

Att göra: ge dina kollegor mer beröm