Händer det att du ibland kommer på dig själv på väg hem från jobbet att du undrar vem som egentligen bestämmer på jobbet? Du är inte ensam. På så gott som på varje arbetsplats finns det så kallade informella ledare. Det behöver verkligen inte vara en dålig sak. Informella ledare kan bidra till att verksamheten utvecklas – utan att för den skull utmana eller köra över den formellt utsedda chefen.

Den goda ledaren

Den informella ledaren har ett enklare jobb än chefen. Hen behöver inte fatta illa omtyckta beslut, hänga över Excelark eller ägna timmar åt lönesamtal. Ofta är de (goda) informella ledarna personer som vill få saker gjorda och de undviker inte att ta ansvar när det behövs. De är renhåriga. De motiveras av att se resultat och att uttänkta planer går i lås. De har inte heller något större behov att synas (mest). De är i de flesta fall omtyckta, ganska diskreta, tålmodiga och bra på att få med sig kollegorna om de väljer att försöka genomföra något.

Eller den makthungriga manipulatören

Sedan finns det en annan slags informell ledare och det är hen du ska se upp med. Stöter du på en illvillig informell ledare ska du ta dig i akt. Den typen är ofta ute efter egna fördelar och vill sällan organisationen särskilt väl. De tycker om att höra sin röst och plocka isär kollegors argument. Ofta lägger de sig i saker som de faktiskt inte har att göra med.

Men det finns inget som säger att du kommer att upptäcka det direkt. Ibland kan det ta år innan du inser att du haft en illvillig kollega vid din sida. För den illvillige ser naturligtvis till att kamouflera sina ambitioner och vill ge intryck av att vilja väl. Det är makten de vill åt. De vill bestämma! De injagar skräck i sin omgivning och nästintill avskyr att få mothugg. Oftast hittas dessa personer i otydliga organisationer. De kan, precis som den goda informella ledaren, få folk med sig. Men då i syfte att få som hen vill.

De injagar skräck i sin omgivning och nästintill avskyr att få mothugg. Oftast hittas dessa personer i otydliga organisationer.

Den formella chefen måste sätta stopp

Så stöter du på en illvillig informell ledare sök stöd hos dina kollegor och vänd dig till din chef. Chefen behöver vara modig nog att sätta gränser för det destruktiva beteendet. Uppmana din chef att tala med personen och få hen att beskriva vad som är på gång. Då måste den illvillige själv ta ansvar för sin kritik och istället bli konstruktiv. Då finns det färre möjligheter att gömma sig bakom svepande kritik. Det är förstås viktigt när chefen talar med personen att hen känner stöd från sin högre chefen i sitt sätt att leda verksamheten. Det gör att chefen kan känna sig säker när hen visar vart gränserna går.

Läs också:

Får chefen bestämma allt?

Chefens syn på makt – en nyckel till god arbetsmiljö

Hjälp, kollegan är en översittare!