Sent en söndagskväll började jag fundera över begreppet föräldraledig. Upprinnelsen till det var att jag under de senaste två dygnen tagit hand om mitt barnbarn. Jag var trött, mentalt slutkörd och aningens mörbultad. Just där och då kunde jag inte känna att jag hade varit ledig.

Jag begriper ju förstås att ändelsen ledig syftar på att en är ledig från sitt ordinarie jobb. Men tror att uttrycket signalerar något helt annat än vad det faktiskt är att vara föräldraledig. Jag tänker på det man lär sig när man tar hand om ett litet barn. Allt sammantaget skulle kunna rymmas i ett CV som borde vara attraktivt för vilken arbetsgivare som helst.

Här kommer ett cv för den föräldraledige:

Expert på logistik

Du tänker på allt och är en fena på att planera. Finns det mat, blöjor, kläder och leksaker? Var kan jag byta blöjan? Är sängkläderna rena och åkpåsen tillräckligt varm? Har vi någon som kan rycka in som barnvakt?

Stresstålig

Ibland (nästan alltid) händer allt samtidigt. Mat ska ätas, en nedkladdad tröja måste bytas, en liten fallolycka sker och du blåser, hyssjar och tröstar samtidigt som din egen mage skriker efter mat.

Lyhörd och vaksam

Du tyder ansiktsuttryck, lyssnar på små läten och gnyenden i sömnen. Du är ständigt beredd och vet vad du ska göra om en kris uppstår. Du kan konsten att avläsa en annan människas sinnestillstånd och lär hur du ska bemöta henne.

Motiverande

Du har förmågan att avleda och skapa nyfikenhet. Med hjälp av din fantasi uppfinner du nya lekar och under tiden lär du en liten människa hur hon ska förhålla sig till allt som händer omkring. Du sätter gränser och bygger ramar för att göra det stora och svåra livet någorlunda begripligt.

Arbetsmiljöansvarig

Det första du gör när du kommer in i en ny miljö är att du scannar den och upptäcker snabbt stora som små brister. Du tar undan allt som kan skada, få eld att uppstå, sätter in barnsäkra lås och värmeskydd framför ugnsluckan. Vassa hörn täcks och uppstickande spikhuvuden slås ner.

Kreativ

Nästan allt kan förvandlas till något spännande. Ett skärp blir en guldmedalj, en visp ett svärd, ett blad ur en tidskrift förvandlas till en papperssvala, bakplåtspappret skapar mullrande åska och en blöt tandborste ett strilande regn.

Fysiskt stark

Du lyfter, rullar runt på golvet, kryper in under bord för att plocka upp (ännu) en boll. Du går dagligen långa promenader. Ibland även nattetid då du timme efter timme bär ett otröstligt barn i din famn.

Stämningsskapande

Du hälsar glatt, ler kanske mer än de flesta, skrattar så du kiknar och ser omgivningen med ditt barns förundrade blick.

Laget framför jaget

Du vet att allt du tycker och känner inte behöver komma i första hand. Det viktiga är inte att vinna, synas mest eller ha rätt. Det viktiga är att stödja, motivera, skoja och fantisera. Din stund kommer lite senare då du kan sjunka ner i din favoritfåtölj och börja längta efter att ungen ska vakna igen.

Så, om du varit föräldraledig och känner att det är dags att uppdatera ditt cv – räds inte att skryta lite om de kunskaper och egenskaper du förskansat dig under den senaste tiden!


Läs också:

Hjälp, jag är gravid och vill söka nytt jobb!

Så funkar föräldraledighet – juristen förklarar

Så hittar du lediga jobb att söka

Skriv en kommentar