Ett nobelpris i fackligt arbete, skulle det kunna vara något? Ja, och nej. Ja, eftersom fackligt arbete är bland det viktigaste som finns. Nej, eftersom det till skillnad från ämnen som kemi och fysik faktiskt går att förstå för vem som helst.

Vänta nu, påstår jag att fackligt arbete är enkelt? På sätt och vis, eftersom det oftast handlar om frågor som vi kommer nära i vår vardag och som är lätta att relatera till – som vår arbetsmiljö, våra löner och våra arbetsuppgifter.

Så klart spelar kunskap och erfarenhet roll när det kommer till dina möjligheter att faktiskt lyckas påverka för bättre villkor på jobbet. Men – och det här är min poäng – vem som helst kan göra det. Allt som krävs är en åsikt och kunskap om arbetsplatsen, vilket alla som jobbar naturligtvis har!

Att förhandla om arbetsvillkor är faktiskt inte raketforskning

Jag satt för en tid sedan på en föreläsning med förhandlingschefen på det fackförbund jag jobbar på. Hon pratade om hur det går till när hon sitter med och förhandlar fram nya kollektivavtal på tiotusentals medlemmars uppdrag. Jag hade innan föreläsningen alltid målat upp en förhandling som någonting oerhört dramatiskt och svårt, men sedan sa hon det som fick mig att haja till: ”En förhandling är inte raketforskning”.

Det hon menade var att en förhandling är ett helt vanligt samtal, där två parter går in med olika intressen och mål och försöker ”vinna” så mycket som möjligt. Och förhandlar, det gör vi faktiskt varje dag. I samtal med kollegor och partners, eller i diskussioner med giriga barn som kräver högre veckopeng.

… och något alla kan lära sig

Så, undrar ni, har jag nu axlat förhandlingschefens roll och tagit över våra förhandlingar? Med tanke på hur enkelt det är, alltså. Nej, vilket är tur för våra medlemmar. Som sagt, kunskap och erfarenhet behövs också, och just i fallet förhandlingsfrågor har inte jag det. Men igen: att förhandla om arbetsvillkor och löner är inte är någon vetenskap som bara ett begränsat fåtal kan göra. Kanske sitter du eller jag vid förhandlingsbordet om fem år.

Engagera dig för att förbättra på jobbet – och få tonvis med kunskap på köpet

Mitt tips: visa framfötterna och engagera dig på din arbetsplats. Både i största allmänhet, men framför allt fackligt. Från och med stunden du gör det kommer saker som tidigare verkade så komplicerade – som MBL-förhandlingar, det statliga löneavtalet och lokala lönekartläggningar – framstå som självklarheter. Och precis som jag lärde mig någonting nytt av min kollega om hur en förhandling egentligen går till, så kommer du lära dig en massa nya saker av dina fackliga kollegor och av de situationer du ställs inför.

Tyvärr kommer du troligtvis aldrig kunna vinna ett nobelpris för dina insatser. Du och dina kollegor kommer däremot jobba med något av det absolut viktigaste som finns: att förbättra er och era arbetskamraters vardag. Det är både roligare och enklare än att vinna nobelpriset i kemi.

Framför allt kommer människor i er närhet förstå vad tusan ni håller på med.


Läs också:

Varför ska du engagera dig fackligt? Anledningarna är fler än du tror!

Våga ta dig an valberedning!

5 egenskaper som fackligt aktiva utvecklar

Skriv en kommentar

x