På alla arbetsplatser finns det regler att förhålla sig till. Oskrivna eller nedpräntade i policys. Oftast är det ju inga konstigheter, som att du bör dyka upp i tid och vara hel och ren. Men så finns det arbetsgivare som nästan verkar tävla i att hitta på idiotiska regler som om det vore en OS-gren.

När ämnet löjliga jobbregler avhandlades på nätforumet reddit var det många som kunde bidra med mer eller mindre galna exempel. Vi har samlat de 17 konstigaste.

1. Utsiktsförbud

”Två veckor efter att jag slutat på mitt gamla jobb skickades ett PM ut: Anställda får ej längre titta ut genom fönstren. Vi sitter i en stor jävla glasbyggnad.”

2. Svär endast i kunds närvaro

”På mitt gamla jobb informerade personalavdelningen att det svors alldeles för mycket bland säljarna. Någon räckte upp handen och påpekade att svordomar är väldigt vanligt i vår bransch och att det är så våra kunder pratar. Lite senare skickade företaget ut ett meddelande om att vi endast får svära när vi pratar med kunder. Det var fantastiskt!”

3. Virtuell klädinspektion

”Vår dresscode är ’business casual’. Även när vi jobbar hemma. (De Skype:ar mig för att kontrollera)”

4. Allt jag bad om var en penna…

“En gång behövde jag en penna. Tyckte det var en ganska rimlig begäran. Jag gick till det närmsta materialförrådet, men det var låst. Jag frågade administratören, hon sa att jag skulle gå till det stora förrådet i källaren. Jag gick dit och förklarade min situation. De sa att materialförfrågningar måste godkännas av ens enhetschef. Men jag var ny och hade aldrig träffat enhetschefen, som jobbade i en annan stad. Jag fick skicka ett mail till henne och både presentera mig själv och be om hennes tillåtelse att få ta en penna från förrådet.”

5. Problem finns inte!

“På min arbetsplats får vi inte använda ordet ’problem’. Istället måste vi säga ’utmaning’ om något är fel. Eftersom ’problem’ är ett negativt ord medan ’utmaning’ betyder att det går att lösa…”

6. Förbud mot häxjakt

“Vi har förbjudit medarbetare att anklaga sina kollegor för att vara häxor. (Ja, det har hänt. Jag driver ett vandrarhem i Uganda)”

7. Planera dina nödsituationer bättre

”I teorin har vi rätt till tre lediga dagar varje år som vi kan ta ut vid ’oförutsedda händelser’ som akuta familjehändelser, sjuka barn, trasig bil etc. Men för att få dem godkända måste du få chefens tillåtelse i förväg. Ingen har någonsin lyckats få en ’oförutsedd händelse’ att bli godkänd i förväg…”

8. Obligatorisk plåsterrapport

”Vi har ett lås på första hjälpen-lådan. Så om du behöver ett plåster måste du gå till säkerhetskillen och be om nyckeln. Han i sin tur gör en incidentrapport vilket innebär ett berg av pappersarbete och utredningar. Vi använder väldigt mycket silvertejp istället nu.”

9. Om inte alla kan sitta så får ingen!

”På mitt gamla jobb som hundtrimmare hade vi en pall vid skrivbordet i salongen och jag hade även en egen pall som jag satt på när jag tog hand om större hundar. Kassapersonalen klagade på att de inte fick sitta ner när vi fick det.”

Lösningen? Att ge kassapersonalen pallar tänker du? Näpp.

”Alla pallar togs bort från salongen. Jag var tvungen att sitta på golvet när jag skulle borsta stora hundar.”

10. Telefon för högavlönade

”På mitt gamla jobb uppstod det ett problem när jag flyttades till ett nytt skrivbord som hade en telefon med display. Tydligen så var telefoner med display bara avsedda för personer som tjänade över en viss summa. Din lönenivå avgjorde också höjden på dina skärmväggar runt skrivbordet. Min chef kunde inte hitta någon annan lösning än att befordra mig.”

11. Obligatoriskt frågetecken

”Vi måste ha med ett frågetecken i ansökan när vi ber om ledighet eller sjukskriver oss. Annars blir ansökan nekad.”

12. Inga rebelliska häftapparater

”På mitt gamla jobb fanns det bestämda platser utmärkta med linjer på skrivbordet för saker som telefon och häftapparat. Du fick bara ha två personliga saker på ditt skrivbord. Jag fick en skriftlig varning när jag tog med min egna röda häftapparat och den inte passade innanför linjerna.”

13. Läkarintyg på att du behöver dricka vatten

”Om du är förkyld eller hostar och behöver ha en flaska vatten nära till hands (diskret utom synhåll förstås) så behöver du visa läkarintyg.”

14. Popcorn-policyn

”Mitt företag har ett niosidigt dokument som beskriver i detalj hur, var och när någon får göra och äta micropopcorn. Nio sidor.”

15. Rädda tangentborden till varje pris

”Ingen får dricka vid sitt skrivbord ifall att de skulle spilla i sitt billiga tangentbord.

Jag har erbjudit mig att skriva på ett bindande avtal som säger att jag måste betala dubbelt så mycket som värdet på tangentbordet om jag spiller på det. De sa nej.

Jag erbjöd mig också att själv köpa tio tangentbord att ha på lager om något skulle gå sönder. De sa nej.”

16. Halva jag måste alltid vara på plats

”Minst 50% av de anställda på varje enhet måste alltid vara vid sina skrivbord. Det gäller alla enheter. Jag är ensam på min enhet.”

17. Stava till fogsvans?

“Jag är lärare, så jag har en miljon dumma regler jag måste följa. Men den värsta är att min arbetsprestation ska bedömas utefter hur mycket eleven förbättrar sitt resultat i ett läs- och skrivkunnighetstest. Jag är träslöjdslärare.”

 

Hur gör jag då om min chef vill införa en regel som är helt bananas på mitt jobb? Du har rätt att påverka! Lär dig mer om samverkan på arbetsplatsen här.

Vad är den konstigaste regel du varit med om på ett jobb? Berätta gärna i kommentarerna!


Läs också:

De fick sparken för sina Facebook-inlägg – Så gick det sen

Får chefen bestämma allt?