För många är sociala nätverk ett helt självklart sätt att kommunicera. Men det leder till en del knepiga gränsdragningar. Vad är privat och vad är offentligt? När representerar du dig själv och när representerar du jobbet? Det är inte alltid helt glasklart. 

Vad är det egentligen som krävs för att du ska kunna bli sparkad för det du gör i sociala medier och går det att få upprättelse? Jag har plockat fram sex exempel där anställda blivit sparkade på grund av saker de gjort på Facebook. 

Hårdrocks-hot 

Tre anställda på ett callcenterföretag blev förbannade på sin arbetsgivare och skrev om sin frustration i en Facebook-tråd.   

 • Vad de skrev 
  • “Jag hade stormat in till chefen och som Yngwie Malmsteen hade sagt – Unleash the fucking fury.”
  • “En sjua + AK47 gogogo. Jag är på semester.”
  • “As long as you shoot the fuckers and not the fuckees…”
 • Så reagerade chefen
  Polisanmälan för olaga hot. Uppsägning på grund av personliga skäl.  
 • Så gick det sen
  Polisen la ner ärendet, då de inte tolkade det som ett seriöst hot. Uppsägningarna då? Två av de anställda var medlemmar i fackförbundet Unionen som drev en process mot arbetsgivaren. Det slutade med förlikning och de fick 90.000 respektive 215.000 kronor vardera.  

Jämförde chefen med Hitler 

En renhållningsarbetare var inte nöjd med sin nya chef och skrev om det i Facebook-gruppen “Sveriges Sopgubbar”.  

 • Vad han skrev
  ”En ny Hitler, en komplett idiot.” 
 • Så reagerade chefen
  Uppsägning på grund av personliga skäl.  
 • Så gick det sen
  Mannen var medlem i fackförbundet Transport som valde att inte driva fallet till domstol. Facket såg inga chanser att vinna målet då det var ett tydligt brott mot lojalitetsplikten.  

Kallade jobbet för dårhus 

En Volvoanställd jämförde arbetsplatsen med ett dårhus i en statusuppdatering på Facebook. Två kollegor hakade på och kommenterade. Exakt vad de skrev är oklart, men en ska ha kallat arbetsplatsen för ”gökbo”. Personen som från början skrivit statusen lade då till ”Det är inget fel på Volvo. Är bara inte så sugen på att jobba just för stunden”.  

 • Vad han skrev
  En dag kvar av veckan på detta dårhus  
 • Så reagerade chefen
  Personen som skrivit Facebook-statusen kallades in till chefen och anklagades för att vara illojal och informerad om att de inte ville ha honom kvar. 
 • Så gick det sen
  Både personen som från början skrev statusen och de två kollegor som kommenterade förlorade jobbet. De var inhyrda via bemanningsföretag och behövde alltså inte formellt sägas upp. Men i förlängningen ledde det till att de även blev uppsagda från bemanningsföretaget då det inte fanns andra uppdrag till dem.  

Mössan kostade honom jobbet

En man som haft en tillfällig anställning som barnskötare hoppades på att få ett längre vikariat men blev istället av med jobbet. Enligt förskolans vd var det några föräldrar som sett hans profilbild på Facebook och larmat.  

 • Vad han gjort
  På sin profilbild bar mannen en mössa med texten ”Porn star”  
 • Så reagerade chefen
  “Vi har varit inne och kollat din facebooksida och med anledning av bilden som finns på dig måste vi avsluta vårt samarbete omedelbart. Med den där mössan kan man aldrig vara säker” 
 • Så gick det sen
  Då barnskötaren arbetade på timbasis kunde arbetsgivaren göra sig av med honom omgående. Om han hade haft en tillsvidareanställning är det inte säkert att bilden hade varit grund för uppsägning. Barnskötaren anmälde händelsen till DO som inte tog vidare ärendet.   

Blev känd som ”sex-rektorn” 

En gymnasierektor sparkades efter att skolledningen fått nys om ”vuxet innehåll” på hans Facebookprofil.  

 • Det hade han gjort
  På rektorns Facebook-profil fanns lättklädda bilder på honom och bilder då han bar vad som beskrevs som “kvinnokläder”. Han var också medlem i ett antal sexrelaterade grupper, till exempel ”Vi som är sexgalna”.  
 • Så reagerade chefen
  Rektorn blev avskedad.  
 • Så gick det sen
  Tingsrätten ansåg inte att skolledningen gjort en tillräckligt grundlig utredning och dömde arbetsgivaren att betala skadestånd till rektorn. Rektorn fick 148.000 i allmän skadestånd samt ersättning för utebliven inkomst och bonus. Men det stod också klart att rektorn måste ta bort uppgiften om var han arbetar från sin Facebook-profil för att tydliggöra att det rör sig om en privat profil.  

Delade bild från arbetsplatsen på Facebook

Hur är det om man delar en bild från arbetsplatsen i en sluten Facebook-grupp? Det kan kosta dig jobbet, åtminstone om du har en otrygg anställningsform. Detta fick en hamnarbetare i Göteborg erfara.  

 • Detta delade han
  Bilden som delades visar en lång kö i hamnen. Bilden var tagen inifrån hamnen, men inte av hamnarbetaren själv.
 • Så reagerade chefen
  Chefen menar att bilden framställer företaget i dålig dager och att publiceringen av den är ett brott mot företagets policy. De avbryter genast hamnarbetarens så kallade ”blixtanställning”, en form av tillfällig anställning på timbasis.  
 • Så gick det sen
  Hamnarbetaren, som varit anställd i 11 år, hävdar att han aldrig fått ta del av policyn som företaget anser att han bryter mot. Hade han varit fast anställd hade det inte varit helt självklart att bildpubliceringen innebar grund för uppsägning. Men i och med att han var anställd på timbasis krävdes ingen formell uppsägning, utan arbetsgivaren kunde bara sluta ge honom fler arbetspass.  

Anställningsformen spelar roll

Sammanfattningsvis kan man säga att det fortfarande är oklart i många fall vad som gäller. I flera av fallen har arbetsgivarna kunnat göra sig av med anställda på grund av att de varit visstidsanställda. Men om de hade varit fast anställda hade det inte varit lika självklart. Då krävs saklig grund för uppsägning, och ditt fackförbund kan hjälpa dig att få rätt mot arbetsgivaren om det skulle behövas.  

I tider när flera höjer rösten om att luckra upp LAS (Lagen om anställningsskydd) kan det vara bra att komma ihåg att lagen finns till av en anledning – att uppsägning inte bara ska kunna ske helt godtyckligt och att det ska kunna prövas rättsligt. Ordning och reda helt enkelt.  

Som privat anställd är du bunden av lojalitetsplikt mot din arbetsgivare, är du offentligt anställd gäller yttrandefriheten i första hand men även då finns förstås gränser för vad man får göra. Om detta har min kollega tidigare skrivit, läs gärna inlägget 5 regler för sociala medier på jobbet 

Skriv en kommentar