När författaren Camilla Dahlsons ekonomtjänst flyttades från en stad till en annan tackade hon nej till att följa med – och började skriva böcker på heltid. Att ”downshifta” blev lösningen för att kunna förverkliga en dröm och skapa en hållbar arbetssituation. Hittills har hon släppt åtta böcker för barn och unga. Nu debuterar hon som vuxenförfattare med feelgoodromanen Sommar vid Sommen.

Downshifting är en rörelse där människor väljer att prioritera bort stora inkomster och jobbhets till förmån för ett enklare liv. För Camilla passade livsstilen bra, då hon också är högkänslig. Ett personlighetsdrag som innebär extra mottaglighet för känslor och yttre intryck.

Vi pratade med Camilla om hur hon skapade ett hållbart arbetsliv som passar hennes förutsättningar.

Hur kom du fram till att du är högkänslig?

Jag läste på och märkte att de flesta personlighetsdragen stämde in på mig. Till exempel att jag är känslig för ljud, känner av stämningar, har lätt för att känna empati och undviker att se våld på tv och film. Jag vet inte om det märktes på något speciellt sätt på jobbet, men efter en stimmig arbetsdag kunde jag vara väldigt trött när jag kom hem på kvällen. Under perioder när det var mycket att göra sov jag dåligt.

Men högkänslighet kan även vara en tillgång, särskilt om man arbetar kreativt. Många högkänsliga har ett rikt inre liv, bra fantasi och förmåga att analysera och se samband. Jag tycker inte att man ska fokusera enbart på det negativa.

Vad tror du arbetsgivare kan göra för att underlätta för högkänsliga?

I en kontorsmiljö tror jag att de flesta högkänsliga trivs bäst när de får ha ett eget rum i en miljö som inte är stökig och bullrig. Öppna kontorslandskap där alla ska ta valfri ledig arbetsplats när man kommer på morgonen tror jag är allra sämst. En annan viktig sak tror jag är att låta den anställda själv ta ansvar för och planera sina arbetsdagar, och att ge kontroll över och möjlighet att planera sina arbetsuppgifter. Och som för alla anställda: att se till att det finns möjlighet till balans mellan arbete och fritid.

När visste du att det var läge för förändring?

Min ekonomtjänst flyttades från Huskvarna till Malmö och jag blev erbjuden att flytta med, men det var inte aktuellt för mig. Eftersom jag hade arbetat i nio år på företaget fick jag några månader med betald lön som plåster på såren. Då tog jag chansen att förverkliga min dröm, att skriva på heltid. Det blev en puff att våga ta steget. När jag fått känna på friheten att helt styra mina arbetsdagar var det svårt att gå tillbaka till att vara anställd.

Du valde att ”downshifta”. Vad innebär det?

För mig innebär det att dra ner på det materiella för att få möjlighet att arbeta med det jag vill och få mer tid för barnen. Jag har dragit ner på inköp av kläder och prylar och äter sällan på restaurang. Jag arbetar hemma och har inrett en skrivhörna i vardagsrummet, så jag behöver inte betala hyra för kontor. Det gör också att jag inte har några kostnader för att ta mig till och från arbetet och att jag sparar tid. Om jag måste förflytta mig korta sträckor cyklar eller går jag, annars försöker jag åka kollektivt så mycket jag kan. Allt det här går även i linje med mitt miljötänk.

Har du några tips för andra som är nyfikna på att förändra sina liv på liknande sätt?

Börja med att gå ner i tid. Det kan göra stor skillnad för att minska stressen och få mer harmoni i livet. En dag ledigt i veckan kan vara som en oas i tillvaron. Dra ner på onödiga kläd- och prylinköp och undvik dyra restaurangbesök. Klarar du dig utan bil är det en stor utgiftsbesparing. Du kanske mår bättre av att bestämma över din egen tid än av en nyrenoverad bostad. En enklare semester i Sverige kan vara en lika stor upplevelse som att resa utomlands. Tänk inte att du förlorar pengar på att gå ner i tid, tänk att du vinner frihet!

Bakom begreppet HSP – eller ”highly sensitive person” – står den amerikanska psykologen Elaine Aron. Läs mer om henne och hennes forskning här.


Läs också:

För mycket stillasittande på jobbet? Börja smygträna!

Liten lovsång till medelmåttan

5 tips: så minskar du stressen inför semestern

Skriv en kommentar