Min första framtidsdröm gick i kras redan i genpoolslotteriet, vilket jag blev varse när jag som 6-åring – på min första fotbollsträning – insåg att jag hade noll talang för bollsport. Drömmen om att bli fotbollsproffs fick jag lägga åt sidan, som ni säkert förstår. Min andra dröm, inspirerad av dåtidens TV-utbud, var att bli resereporter. Med tanke på att glanstiden för produktioner som Packat & Klart och När & Fjärran sedan länge är över var det nog tur att jag aldrig slog in på den banan. Min senaste dröm var att bli sportjournalist. Och ja, den analysen ni gör har jag också gjort: journalistdrömmen är min hjärnas tafatta försök att komma nära det proffsliv jag en gång drömde om.  

De flesta av oss har framtidsdrömmar, men hur konkreta behöver de vara egentligen? Personligen tycker jag inte att de behöver vara så konkreta, och framförallt tycker jag inte att de behöver vara särskilt realistiska. Det viktiga är att du har något som driver dig, och att du trivs med det du gör.  

När är man stor nog för att veta vad man ska bli när man är stor?  

Häromdagen fyllde jag 30 år, och den siffran tenderar att sätta igång en del tankeverksamhet. Vad har jag gjort med mitt liv såhär långt? Varför är jag varken fotbollsproffs, resereporter eller sportjournalist? Vad ska jag egentligen göra när jag blir stor? Ni kan andas ut för mitt välmåendes skull; jag har ännu så länge inte trätt in i någon livskris. Däremot funderar jag mycket på sådana här saker. 

Visst kan jag avundas vänner och studiekamrater som sedan länge har haft en tydlig målsättning, och som jobbar mot att nå den, eller redan har nått den. Men, jag tror inte att alla människor är lagda åt det hållet.

Jag hörde nyligen om en person som, när han gick i pension, sa ”jag vet fortfarande inte vad jag ska bli när jag blir stor”. Det är å ena sidan humoristiskt, men det är å andra sidan inget konstigt. Jag själv är tveksam till om jag någonsin kommer veta det, och jag tror att många känner likadant. Och det ser jag inga som helst problem med.  

Visst kan jag avundas vänner och studiekamrater som sedan länge har haft en tydlig målsättning, och som jobbar mot att nå den, eller redan har nått den. Men, jag tror inte att alla människor är lagda åt det hållet. För många människor, mig själv inkluderad, är mer diffusa drömmar viktigare än en fast vision att sträva mot.  

Vi är alla olika – vad drivs du av? 

Det jag drivs av idag, det som utgör mina ”drömmar”, är att trivas med det jag gör och av att få känna känslan av att det jag sysslar med gör en skillnad. De två går hand i hand; lyckas jag påverka saker och ting trivs jag, trivs jag så påverkar jag. Det är som sagt diffust, men det funkar för mig, och det är någonstans det som spelar roll.  

Vi är alla olika, vi drivs av olika saker. Är din dröm att bli jurist? Go for it. Eller drömmer du om att rädda världen från klimatkrisen? Du behövs! Har du ingen dröm överhuvudtaget, men trivs väldigt bra med ditt liv? Grattis, det låter som ett kanonupplägg!  

Har du ingen dröm överhuvudtaget, men trivs väldigt bra med ditt liv? Grattis, det låter som ett kanonupplägg!  

Vissa människors drömmar är konkreta, andra drömmer om ouppnåeliga ting (ja, jag drömmer ibland fortfarande om att bli fotbollsproffs) och vissa tycker att drömmar är onödiga.  

Att ha mål och drömmar kan vara bra, men det är också okej att inte ha det. Allting funkar. I slutändan är det bara du – ingen annan – som avgör vad som är viktigt och vad som får just dig att trivas med din tillvaro.


Läs också:

Måste man göra karriär?

Här är fördelen med att inte ha en femårsplan

Engagera dig i din hobby – få yrkeskompetens på köpet!

Skriv en kommentar

x