Unga människor lever ofta i illusionen om att de är odödliga. Eller, de förväntar sig åtminstone inte att något oväntat ska drabba dem vilken sekund som helst. Det är oerhört sunt. Tänk vilken horribel tillvaro en hade levt i om man gick runt och var konstant orolig. 

Undantaget en kort period efter att jag sett filmserien Final destination och blev lite väl medveten om min dödlighet så är jag som de flesta andra unga människor; jag oroar mig inte. Om jag däremot ser tillbaka på mitt liv inser jag att jag inte är förskonad från elände. Nedan följer ett urval av mer eller mindre smickrande olyckor jag råkat ut för på den här sidan millennieskiftet.  

När: Sommaren 2003
Var: Boca Raton, USA
Vad: Semesterresa
Händelse: Trafikolycka
Orsak: Ouppmärksam klimatbov (amerikan i SUV)
Verkan: Ihoptryckt bakparti (på bilen), omskakad tonåring i baksätet (jag) 

När: Vintern 2005
Var: Sälen
Vad: Skolresa
Händelse: Krasch in i träd med skidor, åkandes baklänges (!)
Orsak: Övertro på min egen förmåga gällande skidtricks
Verkan: Mindre blödning i njuren, samt muskelskada i ryggen 

När: Hösten 2008
Var: Oppebyhallen, Nyköping
Vad: Innebandyträning
Händelse: Knähaveri i skottögonblicket (skottet gick utanför)
Orsak: Otillräcklig försäsongsträning, dåliga anlag (och dåligt sikte)
Verkan: Söndertrasad menisk och uttänjt korsband

När: Våren 2010
Var: Kårallen, Linköpings universitet
Vad: Studentfest
Händelse: Fall i trappa, panna möter hårt underlag
Orsak: Studentliv
Verkan: Tre stygn i pannan 

En gemensam nämnare i alla mina olyckor är att jag har haft tur i oturen. I den bästa av världar fortsätter turen och jag undviker allvarliga skador, men med min historik i åtanke vore det galenskap att förlita sig på den tanken. Med det sagt vill jag slå ett slag för hur viktigt det är att ha ett skydd när olyckan väl är framme. Det vill säga, att vara rätt försäkrad.  

Dags att sluta förlita dig på tur i oturen 

Jag ska börja med att vara transparent, hade jag ett bra försäkringsskydd när jag drabbades av ovanstående olyckor? Nej. Lönar det sig då att vara oförsäkrad så länge man har tur i oturen och inte blir allvarligt skadad? Nej, givetvis inte. Till exempel hade jag kanske kunnat få ersättning för ärret i pannan om jag hade haft en olycksfallsförsäkring. Som plåster på såren för att jag blivit marginellt mindre fager.  

Men, det som är än viktigare är att det är ett väldigt högt spel att ta risken att vara oförsäkrad.  

Hade jag inte haft sådan tur i oturen hade någon av ovanstående olyckor kunnat få ett betydligt värre utfall med bestående men som resultat, vilket hade kunnat påverka min möjlighet att arbeta – kanske för resten av mitt liv. Att vara rätt försäkrad hade då kunnat vara skillnaden mellan en trygg och en otrygg ekonomisk framtid. Även om vi inte ska leva livet och vara konstant rädda för att det värsta kan hända, så är det smart att gardera sig mot oturen och dess följdeffekter.  

Facket försäkrar mer än din inkomst 

Grejen är också den att det inte behöver vara så dyrt att vara rätt försäkrad. Åtminstone inte om du är med i ett fackförbund. Fackförbund tecknar nämligen ofta gruppförsäkringar för sina medlemmar, vilket gör att priset per person blir kraftigt reducerat. Inte sällan bjuds du också på en prövoperiod när du blir medlem.  

Är du redan medlem i facket, som studentmedlem eller yrkesverksam, rekommenderar jag dig starkt att kolla upp vilka försäkringar du kan teckna via ditt fackförbund. Är du inte medlem i ett fackförbund rekommenderar jag dig att fundera på att bli det av flera anledningar, att du kan teckna billiga försäkringar därigenom är ett av flera starka argument.  

Kort och gott, jag rekommenderar er alla att fatta bättre beslut än vad jag tidigare har gjortDet gäller både när det kommer till att vara oförsäkrad som att försöka åka skidor baklänges.


Läs också:

3 skäl att inte gå med i facket

Vilka försäkringar behöver jag? Börja med de här tre!

Vill du ha inflytande på jobbet? Gå med i facket!