Är du nervös inför din anställningsintervju? Ingen fara! Här har vi samlat tips och information om allt från hur det funkar med referenser och hur du ska svara på de där vanliga, men knepiga, intervjufrågorna. Genom att förbereda dig ordentligt kommer du både stilla nervositeten och ge ett riktigt bra intryck under arbetsintervjun. 

Tips inför jobbintervjun – så förbereder du dig

Det bästa du kan göra inför anställningsintervjun är att förbereda dig. När du är väl förberedd kommer du kunna vara mer avslappnad under intervjun och ge en rättvis bild av dig själv.  

Läs annonsen igen, och igen

I jobbannonsen kan du hitta många ledtrådar kring vilka intervjufrågor som kan komma. Titta specifikt på vilka kompetenser, kunskaper och erfarenheter de efterfrågar och fundera på situationer och tidigare arbetsuppgifter du kan berätta om för att beskriva hur du matchar profilen. Många arbetsgivare och rekryterare använder kompetensbaserad rekrytering och då kommer de fråga dig om situationer där du använt de kompetenser de efterfrågar. 

Läs på om arbetsplatsen

Genom att visa intresse för organisationen som du söker jobb på kan du göra ett extra bra intryck. Läs på om de områden som är relevant just för den tjänst du söker. Kanske är det att sätta sig in i hur organisationen är uppbyggd, vad de erbjuder eller vad som skrivs om dem i media. När du vet mer blir det lättare att ställa relevanta frågor under intervjun.  

Förbered egna frågor 

Intervjun är lika mycket till för dig som för arbetsgivaren. Du ska inte bara sälja in dig själv utan också bilda dig en uppfattning om det är rätt jobb för dig. Passa på att ställa frågor om saker som är viktiga för dig, till exempel ledarskap eller arbetstider.  

Skriv ned punkter du inte vill glömma bort 

Det är lätt att bli lite stressad och glömma allt man vill säga under intervjun. Därför kan det vara bra att ta med en liten fusklapp att titta på precis innan.  

Kontakta det fackliga ombudet 

Om det finns ett angivet fackligt ombud i annonsen kan du kontakta hen med eventuella frågor du har inför intervjun. Det kan röra sig om löneläge, frågor om anställningen eller allmänna frågor om arbetsplatsen. 

Vanliga intervjufrågor 

Det finns en del frågor som brukar återkomma under anställningsintervjuer och om man inte förberett sig kan de vara svåra att svara på.  

Berätta om dig själv” 

Om du får den här frågan gäller det att hitta en balans mellan att vara personlig och professionell. Därför är det viktigt att du redan i förväg funderar över ett fåtal punkter som lyfter både ditt professionella jag och din personlighet 

Exempel: 

Jag är en nyfiken person som drivs av att hjälpa människor. Mina tidigare kollegor har beskrivit mig som en enkel och prestigelös person. Utanför jobbet så gillar jag att laga mat och hitta nya smakkombinationer. De senaste månaderna har jag också börjat springa, har som mål att springa en mil nästa år.  

”Vilka är dina svagheter?” 

Förbered dig genom att fundera på vad du kan utveckla hos dig själv. Genom ditt svar så har du en chans att visa att du är ödmjuk inför att du, precis som alla andra, har utvecklingspotential. Du kan antingen välja att berätta om någonting som du redan arbetar med att förbättra eller lyfta en egenskap som du vet både kan gynna och komma i vägen för ditt arbete.  

Exempel: 

Jag kan ibland vara lite av en tidsoptimist. För att hantera det så brukar jag göra tydliga att göra-listor och blocka tid i min kalender för att jobba med olika projekt. När jag samarbetar med andra så brukar jag alltid se till att vi har en gemensam tidsplan att förhålla oss till, då blir det enklare att bedöma hur mycket tid jag behöver lägga på arbetsuppgiften. 

Genom att svara reflekterande på frågan kommer du kunna visa arbetsgivaren att du har självinsikt och en vilja att utvecklas.  

”Vilka är dina styrkor?” 

Även denna fråga kräver lite förberedelse. Ta gärna upp egenskaper som är relevanta för tjänsten, men du kan också lyfta personliga egenskaper som bidrar till en tydligare bild av dig som person. Till exempel kan du lyfta positiv feedback du fått från tidigare kollegor, eller berätta om situationer där du utnyttjat dina starka sidor för bästa resultat.  

”Varför ska vi anställa dig?” 

Här har du chans att motivera för arbetsgivaren varför just du är rätt för tjänsten. Lyft kompetenser, erfarenheter eller personliga egenskaper som du tror matchar vad de söker och beskriver hur du kommer bidra till arbetsplatsen. För att slippa gissa vad de söker kan du gå tillbaka och läsa jobbannonsen innan intervjun.  

Här ger vi fler exempel på intervjufrågor och hur du hanterar dem. 

Lämna referenser vid anställningsintervju – hur gör man? 

När du söker jobb så vill de allra flesta arbetsgivare ta kontakt med referenser som kan berätta om dig och din erfarenhet. Det används oftast som en metod att kontrollera att de fått ett korrekt intryck av dig och dina kompetenser.  

Vem kan vara referens? 

Du bestämmer själv vem du anger som referens. Om du har arbetslivserfarenhet så kan det till exempel vara din nuvarande chef om hen vet att du söker nytt jobb eller tidigare kollegor som du jobbat bra tillsammans med. Om du inte har tidigare arbetslivserfarenhet kan du fråga tidigare lärare, tränare eller chefer på arbetsplatser där du praktiserat under skoltidenTumregeln brukar vara att man anger två-tre referenser.  

Kom ihåg att alltid fråga de du vill använda som referens om de kan tänka sig att ställa upp innan du lämnar ut deras kontaktuppgifter. Det är viktigt ur flera aspekter. För det första kan du ta tillfället i akt att berätta mer om jobbet du sökerFör det andra så får de då tillfälle att förbereda sig och tänka ut vad de vill lyfta inför samtalet. 

När ska man lämna referenser?  

Om arbetsgivaren önskar referenser inför eller under intervjun så står det ofta i jobbannonsen. Om det inte står någonting så kommer de troligtvis be dig skicka referenser efter intervjun. Prata med dina referenser redan när du börjar söka jobb och ha deras kontaktuppgifter redo utifall att du blir ombedd att lämna referenser under intervjun.  

Såvida du inte ombeds göra det så behöver du inte skriva ut dina referenser i dina ansökningshandlingar, utan det räcker att skriva ”referenser lämnas gärna på begäran”.  

Återkoppling efter intervjun – så kan du följa upp 

Att följa upp efter intervjun är inget måste och huruvida du borde göra det beror på situation. Om arbetsgivaren inte själv tar upp det kan du i slutet av intervjun fråga hur processen kommer se ut framåt och när du kan förvänta dig återkoppling. Svarar de till exempel att de kommer höra av sig inom en vecka kan återkoppling vara överflödigt.  

Om du gärna vill följa upp för att tydligt visa ditt intresse för jobbet kan du förslagsvis skicka ett mail någon dag efter och tacka för intervjun och skriva ett du är tillgänglig för fler frågor om det behövs. 


Läs också: 

Var ser du dig själv om fem år? 

Vad ska jag ha på mig på anställningsintervjun? 

Saker du inte ska säga på jobbintervjun