Vi har tidigare skrivit om frågan ”var ser du dig själv om fem år?” som kan dyka upp på arbetsintervjuer. För vissa är det världens enklaste fråga, för andra (mig till exempel) kan den leda till en smärre livskris…   

Jag vet att det finns många som har både fem- och tioårsplaner, men jag vet också att det finns fler som mig; vi kanske har en dimmig vision om var vi vill hamna, men hur vi tar oss dit känns mer eller mindre som ett mysterium. Om du känner igen dig så kan jag nu berätta en sak: det är helt okej att inte ha en femårsplan!  

Utan plan blir du mer flexibel 

Bristen på långsiktig plan utesluter inte ambition, men tyvärr tycker jag att det ofta uppfattas så. Att försöka lista ut hur vägen framåt ska se ut och vilka pusselbitar som behövs är inte alls lätt, speciellt inte om du är ny i arbetslivet.   

Under de första åren i arbetslivet kan dessutom mycket hända. Du kanske märker att du har andra drivkrafter än vad du trodde. Eller att du har kompetenser som gör att du skulle passa bättre i en annan tjänst. Vare sig du då har en långsiktig plan eller inte, så finns det en stor chans att du kommer få nya insikter kring ditt framtida yrkesliv. Och om du inte har en plan som binder dig är det lättare att faktiskt utnyttja dina nya insikter och byta riktning! 

Ta hjälp av någon utomstående 

Hur din utveckling än ser ut kan det vara bra att få lite hjälp i att reda ut vad dina nya insikter faktiskt betyder för ditt val av nästa jobb. Här kan du självklart prata med personer som står dig nära, men du kan också ta hjälp av ditt fack!   

Många fackförbund erbjuder karriärcoachning. Om du är medlem i ett fackförbund kan du få hjälp av en karriärcoach att reda ut hur din väg i yrkeslivet kan se ut. Att ta hjälp av en person som inte känner dig (och som är ett proffs) kan ge nya perspektiv. Hen kanske hör någonting som dina kompisar missar för att de har en så tydlig bild av hur du alltid varit. Kanske kan ett samtal med en karriärcoach till och med förbereda dig för nästa gång du får frågan ”var ser du dig själv om fem år?”.


Läs också:

Engagera dig i din hobby – få yrkeskompetens på köpet!

Så hittar du lediga jobb att söka