Gratis CV mallar

Hem / Gratis CV-mallar

Hur man skriver ett CV, Curriculum vitae, och levnadsbeskrivning är nästan en hel vetenskap. Här har vi samlat våra bästa tips och länkar till CV-mallar som är gratis, snygga, proffsiga och enkla att fylla i.

Gratis CV-mall

Du hittar mängder av CV-mallar på CV-mall.com om du vill ha större utbud än det som erbjuds nedan. Alla CV mallar innehåller text som exempel att följa och de är enkla att fylla i med din egen livsberättelse. Allt är självklart helt gratis och de har både väldigt snygga CV-mallar men också stilrena för alla typer av yrken.

Hur skriver man ett CV?

Innan du kanstar dig in och skriver in all din information måste vi välja CV-format. Det finns flera sätt att göra det på men de två vanligaste är kronologisk ordning och funktionellt format. Kronologisk ordning är mest traditionella formatet och det är det enklaste att fylla i. En bra idé är att hålla det till omvänd ordning och börja med din senaste arbetslivserfarenhet överst och sen gå bakåt i tiden med relevanta jobb. En sak att tänka på med ett kronologiskt CV är att det lägger fokus på karriärutveckling och det kan vara väldigt bra om du hållit dig inom samma bransch men mindre bra om du bytt jobb ofta, är på väg att byta bransch eller har längre uppehåll i din anställningshistorik.

Om du istället väljer ett funktionellt format ska du fokusera på dina kvalifikationer och framhäva relevanta arbetsprestationer. Detta gör att din historik inte ser lika oregelbunden ut och det skapar ett mycket bättre fokus på kompetenser snarare än på arbetslivserfarenhet. Där ett kronologiskt CV ordnas efter tid skall ett funktionellt CV helt rankas efter relevans av kompetenser för både dig själv och för tjänsten du söker.

Vad ska finnas i ett CV?

1. Kontaktuppgifter

Vi börjar med det viktigaste, kontaktuppgifter i ditt CV. Arbetsgivaren måste såklart ha möjlighet att komma i kontakt med dig som arbetssökande igen men du anar inte hur ofta kontaktuppgifter glöms bort eller att människor tänker ”det står ju med i mailet”. Tänk på att det kanske inte är samma personer som tar emot ansökan som sen läser den och tar ett beslut, därför kanske de inte har tillgång till ditt mail. Dubbelkolla att dessa är uppdaterade innan du skickar in ditt CV.

De kontaktuppgifter som bör finnas med är:

  • För- och Efternamn
  • Jobbtitel
  • E-post
  • Mobilnummer
  • Stad du bor i

2. LinkedIn länk i CV

LinkedIn är väldigt viktigt för vissa jobb så som inom sälj och marknadsföring där nätverkande ofta är essentiellt för arbetet. Tänkt på att ha din LinkedIn sammanfattning uppdaterad och snygg då den också kommer vara en del av din bedömning. Här hittar du en guide på en attraktiva LinkedIn-tips från Karriärtips.se Se till att länken eller URL:n till din profil är snygg och kort så blir det enklare för arbetsgivaren att följa den. Vi tycker att du borde länka till LinkedIn profil i CV:t oavsett yrkesgrupp då den (om den är uppdaterad) skapar en bra koppling för din arbetsgivare och får dig att verka mer seriös inom branschen.

3. Sammanfattning av dig som person

Håll det kort, det räcker med en sammanfattande mening och målsättning. Du kommer ha möjlighet att skriva mer om dig själv i ditt personliga brev. Läs gärna våra tips om att skriva personligt brev.

4. Arbetslivserfarenhet

Med ett kronologiskt CV har du möjlighet att skriva en kort beskrivning av varje tjänst som går in på arbetsuppgifter eller personliga ansvar under arbetet. Har du istället valt ett funktionellt CV kan denna förpassas till sidan av dokumentet med bara ett par korta rader vardera. Du kan såklart göra en mix och ha dem front and center men glöm inte att istället för att bara beskriva arbetsuppgifter ska du fokusera på specifika kompetenser och relevanta kunskaper.

5. Kompetenser

För det funktionella CV:t ska den här delen få ett klart större spotlight. Den här delen är relativt enkel att skriva om från gång till gång så framhäv de kompetenser som är mest relevanta för tjänsten du söker.

6. Utbildning

Har du gått en utbildning som har ett tydligt innehåll som många (särskilt inom branschen) direkt förstår innebörden av kan den här delen ditt CV vara väldigt kort och sammanfattad. Har du däremot gått en utbildning som inte har en tydlig linje kan det vara bra att sammanfatta den och framhäva kunskaperna du har och vad de kan användas till.

7. (Frivilligt) Språkkunskaper och certifieringar

Inom många jobb kan det vara oväntat värdefullt att visa att man kan ett andra eller tredjespråk, det kan vara att arbetsgivaren har en businesspartner i ett annat land och därför gör mycket affärer fram och tillbaka. Det är något som kan vara svårt att veta innan man själv jobbar där. Certifieringar har såklart en plats på ens CV. Oftast kan man utifrån se vilka som kommer vara värdefulla för arbetsgivaren men man får inte glömma att skriva med dem.

Här finns de mallar som vi tycker kommer fungera lättast för dig att använda vår guide till. Glöm inte att det är bra att försöka hålla sitt CV och sitt personliga brev relativt enhetliga så kolla om du kan använda samma design på dem båda. Enklaste sättet är att använda samma fonter eller färger men där ett CV ska vara professionellt ska inte personlighet glömmas bort i brevet och du har helt klart mer frihet med att skriva ett personligt brev.