Om du vill pröva att jobba utanför högskolesfären efter din doktorsavhandling är det viktigt att du väljer rätt metod när du söker jobb. En tjänst på en statlig myndighet kan skilja sig rätt mycket från en tjänst på ett universitet till exempel. Som tur är har du massa värdefull kompetens med dig från din tid som doktorand. Så här presenterar du den på rätt sätt!

Även om arbetsgivaren skriver att de söker en forskarutbildad person i annonsen kan det likväl vara avgörande att du faktiskt kan beskriva vad du lärt dig under dina studier, förutom att du är expert på ett specifikt ämne.

Börja därför med att göra en kompetensinventering av dig själv. Fundera över vilka erfarenheter och färdigheter du skaffat dig under studierna och översätt det till yrkesmässig kompetens.

7 kompetenser du säkerligen fått som doktorand

  • Du har god vana av att samarbeta och ägna dig åt strategisk planering. Detta innefattar bland annat projektledning och social kompetens.
  • Du kan utan tvekan skriva och tala om komplicerade fenomen.
  • Du är bra på problemlösning och har lärt dig att både ge och ta kritik.
  • Du har förmågan att strukturera stora mängder av fakta och siffror.
  • Du är van att söka information och är bra på att analysera och tolka data. Med andra ord, du kan skapa ny kunskap och upptäcka oväntade samband.
  • Du har ledarskapskompetens! Gör arbetsgivaren uppmärksam på dina erfarenheter av att handleda studenter i grundutbildningen. Det betyder bland annat att du lärt dig att både uppmuntra och utmana människor i deras intellektuella utveckling.
  • Du kan planera och hålla tiden att leverera det du lovat.

Visa vad som gör dig speciell och unik när du söker jobb

När det är dags att börja söka jobb fundera på varför en arbetsgivare ska anställa just dig. Fokusera på vad som gör dig speciell och unik. Var också noga med att beskriva vad du kan tillföra och på vilket sätt just du skulle vara en tillgång.

Slösa inte utrymme genom att skriva att du vill utvecklas eller att du söker utmaningar. Uppriktigt sagt, det bryr sig ingen arbetsgivare om. De vill anställa en person som förbättrar och utvecklar verksamheten.

Läs annonsen ordentligt och se till att svara mot kraven som ställs. Läs också på om arbetsgivarens verksamhet så mycket du kan så att du är säker på vad du refererar till. Slösa inte utrymme genom att skriva att du vill utvecklas eller att du söker utmaningar. Uppriktigt sagt, det bryr sig ingen arbetsgivare om. De vill anställa en person som förbättrar och utvecklar verksamheten.

Använd ett eventuellt nej som konstruktiv kritik

När du skickat in din ansökan kan du gärna ringa och visa ditt intresse om du har konkreta frågor om tjänsten eller rekryteringsprocessen. Om du redan då får veta att din ansökan inte är intressant, fråga varför så har du kanske lärt dig något som du kan förbättra till nästa gång.

Saknade du viktig erfarenhet eller utbildning? Eller hade ditt CV helt enkelt för stora brister? Se kommentarerna som utgångspunkt för förbättringar. Antingen i att bygga vidare på ditt CV eller modifiera hur du presenterar det. Då har du större chans att lyckas bättre nästa gång.

Var dig själv om du blir kallad på jobbintervju

Om du blir du kallad till intervju se till att förbereda dig noggrant. Tänk igenom hur du vill framstå och försök att vara dig själv. Det håller sällan att försöka vara någon du inte är.

Glömde du att säga något viktigt på intervjun? Kontakta i så fall rekryteraren och lägg till det. Undvik att ta kontakt om det kan uppfattas som klyschor eller tjat. Om du inte hör något av arbetsgivaren efter det datum de sagt att de skulle vara klara då ska du ringa och höra var de befinner sig i processen.


Läs också:

Så hittar du lediga jobb att söka

Vill du göra karriär i staten? Tur för dig!