Jag minns när jag på ett av mina första jobb blev satt på att skriva rent en jobbannons åt en chef. Jag hade fått en post it-lapp med krav på vilka programmeringsspråk personen skulle kunna, det var allt. När jag kontaktade chefen för att försöka luska ut mer om tjänsten blev han märkbart irriterad. ”Skriv något som låter bra bara” sa han. ”Skriv så som man gör i platsannonser”.  

I den mall vi hade för platsannonser ingick att rabbla åtminstone ett partre adjektiv i stil med flexibel, utåtriktad eller driven. Eftersom chefen gav blanka fan i vilket, denna liksom flera andra gånger, fick jag hitta på själv. Precis som jag blev tillsagd så tog jag något som jag tyckte lät bra. Något som det brukar stå.  

Det här är kanske inte riktigt praxis när man tar fram en jobbannons på alla ställen. Men det har helt klart ändrat hur jag ser på dessa mystiska kravlistor. Hur mycket tanke finns det egentligen bakom orden? 

Personliga egenskaper blir allt viktigare

Det har inte alltid varit självklart att ha med önskvärda personlighetsdrag i jobbannonser. För 50 år sedan förekom det i färre än hälften av annonserna. Idag är det ett självklart inslag i jobbannonsen.    

En snabb genombläddring av de 30 senaste jobbannonserna från myndigheter visar att två tredjedelar innehåller någon variant av meningen ”Vi fäster stor vikt vid personliga egenskaper”. Samtliga 30 annonser innehåller flera önskemål om personliga egenskaper – i snitt 6,5 stycken 

Vilka egenskaper är efterfrågade?

Kompetensrapporten, från 2017, har Nackademin undersökt 800 000 svenska jobbannonser. Mest använda personliga egenskaperna var motiverad, engagerad, ansvarsfull, kommunikativ och flexibel. (Fun fact: 18 523 annonser sökte en person som är ”glad”.)  

Även när det gäller vilka ord som används går det att se trender över tid. Ord som driven, initiativrik och engagerad har ökat enormt de senaste åren, medan samarbetsförmåga fått stå tillbaka (även om det fortfarande är ganska eftersökt). Få skriver stresstålig idag, men det betyder sannolikt inte att jobben blivit mindre stressiga, utan kanske snarare att det ses som en självklarhet att stå ut med stress.  

Hur ska jag tolka egenskaperna i jobbannonsen?

Nu låter det kanske som att jag helt tycker du ska bortse från vad arbetsgivaren skriver. Men riktigt så är det inte. Dina personliga egenskaper är viktiga för hur du passar in i arbetsgruppen och hur du kommer trivas i tjänsten. Men ibland ska du ta formuleringarna med en nypa salt. 

Om det i annonsen framgår tydligt att du för denna tjänst behöver vara utåtriktad, relationsskapande och en nätverkare – ja, då kan det vara så att jobbet absolut inte passar en introvert. Men det kan också handla om att man slängt in ett ”utåtriktad” för att det är ett av de där orden som ”låter bra”, utan att ha någon direkt tanke med varför man behöver vara det. Vilket tråkigt nog kommer att skrämma bort en del bra kandidater. Intressant nog visar forskningen att kvinnor helst inte söker tjänster om de inte uppfyller hela önskelistan i annonsen, medan män ofta tycker det räcker att uppfylla drygt hälften av kraven.  

Viktigt att vara tydlig – för båda parter

Ett annat problem med användningen av personliga egenskaper är att det kan finnas många tolkningar. Efter en snabb rundfrågning på kontoret visar att ordet ”lagspelare” tolkas ungefär lika ofta som ”någon som är bra på att samarbeta”, som ”någon som är hjälpsam och hoppar in där det behövs”.  

Här behöver många arbetsgivare bli bättre. Istället för att skriva ord som ”prestigelös” (vilket i min högst ovetenskapliga rundfrågning visade sig vara ganska kontroversiellt), skriv vad som menas! Till exempel ”Vi är ett litet företag där VD:n ibland får packa goodiebags. För att trivas här behöver du vara beredd på att snabbt skifta fokus och rycka in där det behövs.”  Det bör också finnas en tanke bakom hur egenskapen kan föras i bevis – hur ska ni veta om ni verkligen hittat en flexibel person? 

Precis som att det för en arbetssökande är ett stort no-no att bara rabbla en mängd adjektiv i sin ansökan utan att ge exempel eller bevis, så borde detsamma gälla för den som skriver jobbannonser.   


Läs också:

De 7 mest fruktade frågorna på jobbintervjun – och hur du hanterar dem

Plötsligt verkar alla rekryterare galna i begåvningstest, vad är grejen?

Här hittar du de bästa cv-mallarna (gratis förstås!)

Skriv en kommentar

x