Går det att byta jobb när jag precis fått reda på att jag är gravid? Och när måste jag berätta för nya jobbet?

Klockan är fem på morgonen och jag har jobbat på mitt nya jobb i tre dagar. Det är min födelsedag, Donald Trump har precis vunnit presidentvalet i USA, det är snöstorm ute och jag tar ett test som visar att jag är gravid.

PANIK

Jag har precis börjat ett nytt jobb som jag redan nu inte trivs med och det är bara en tidsbegränsad anställning på ett år. Kan jag byta jobb nu? Eller måste jag hålla ut tills jag går på föräldraledighet? Tankarna snurrar.  

En vecka senare:

Jag såg en annons på ett jobb jag verkligen ville ha och som dessutom var en tillsvidaretjänst men med en 6 månaders provanställning.  

Jag sökte.

 

Jag gick på två intervjuer

Jag fick jobbet!

Jag var ju nu tvungen att berätta att jag var gravid.  

PANIK nummer 2

Jag kunde vänta men för min egen skull ville jag bara berätta så snabbt som möjligt.  

Jag berättade att jag var gravid redan efter två veckor på det nya jobbet och alla blev glada för min skull och min chef hanterade det hela väldigt bra.  

3 tips om du hamnar i min situation:  

  • Du behöver inte berätta att du är gravid på anställningsintervjun.   
  • Det är diskriminering att avsluta någons anställning eller provanställning på grund av att den är gravid.  
  • Enligt föräldraledighetslagen behöver du berätta för din arbetsgivare senast två månader innan du ska på din föräldraledighet. Du behöver då även ange hur länge som du planerar att vara föräldraledig.  

Så ja, du kan vara gravid och söka nytt jobb samtidigt. Lycka till! 


Läs också:

Läskigt att byta jobb? Du kan ha rätt till tjänstledighet!

 

Har du kommit till ett vägskäl i karriären?

 

Hur jobbar facken för en jämställd arbetsmarknad?

Skriv en kommentar