Det blir allt vanligare att chefer uppmuntrar sin medarbetare att jobba hemifrån. Det finns många fördelar med distansarbete. Både för chefer och anställda. Men att jobba hemifrån kräver en viss anpassning. Här är några saker att reflektera över.

Vanliga orsaker till att många jobbar hemma är exempelvis begränsat utrymme på jobbet och att man vill ge anställda större frihet att styra över sitt jobb. En annan orsak är att det faktiskt kan vara oerhört svårt att koncentrera sig när man är på kontoret. Framförallt i kontorslandskap. Dessutom lägger numera fler och fler arbetsgivare tids- och miljöaspekter på resandet vilket gör att det blir vanligare att jobba hemifrån.

Många tycker om att arbeta hemifrån, men inte alla. Vad krävs det då för att fixa att jobba på hemmaplan?

Flera studier visar att majoriteten som arbetar hemifrån får mera gjort med bättre resultat. Kanske kan det bero på att de som fick förtroendet blev angelägna om att visa att de var värda det. Många tycker om att arbeta hemifrån, men inte alla. Vad krävs det då för att fixa att jobba på hemmaplan?

För det första – skippa hemmasysslorna när du jobbar hemifrån

Räkna med att ditt hem förvandlas. Titta åt ett annat håll när du ser kvarglömda flottiga stekpannor eller slarvigt slängda strumpor. Det enda som gäller när du jobbar hemma är jobbet.

För det andra – nu har du (minst) två chefer

Utöver att du redan har en chef så måste du faktiskt också bli din egen chef. Det kräver planering. Det är så mycket som kan få dig att tappa koncentrationen i hemmet. Därför behöver du hitta sätt att skärma av ditt privatliv.

För det tredje – låt inte jobbet blöda in på din fritid

Du måste lära dig konsten att dra en gräns mellan arbete och fritid. Bestäm i förväg när du ska jobba, svara i telefon och läsa mejl. När du arbetat klart se till att plocka undan dina arbetspapper, böcker och jobbdator.

För det fjärde – se till att du har rätt förutsättningar

Rätt förutsättningar krävs för att du ska kunna göra ditt jobb på distans. Är datorn och uppkopplingen tillräckligt bra, fungerar det att delta i möten via mobil eller Skype? För det räcker inte bara med att få höra att du kan jobba hemifrån. Du måste faktiskt få de rätta redskapen för att lyckas.

Glöm inte bort att din arbetsgivare har ansvar för din arbetsmiljö även i hemmet om du jobbar där. Här kan du läsa mer ingående om vad som gäller och få ännu mer tips på hur du lyckas med ditt distansarbete.


Läs också:

Resa eller skypa? Det här ska du tänka på

Stressad? Så prioriterar du rätt!

Skriv en kommentar