Har du kallats på intervju? Grattis! Efter oändliga timmars scrollande online efter platsannonser, författande av proffsiga personliga brev och chattande på Linkedin lönar sig sökandet äntligen. Stunden är kommen. Det är dags att kamma hem jobbet. Du har lusläst annonsen och övat på knepiga frågor som kan dyka upp på intervjun, men en viktig fråga kvarstår: vad ska du ha på dig? 

Här kommer fem tips som guidar dig fram genom garderob-djungeln. 

1. Klä dig efter jobbet

Vad är det för typ av jobb? Är det på kontor? Innebär uppgifterna att du ska arbeta utåt med kunder, eller ska du mest sitta framför en dator? Har jobbet någon uttalad klädkod, eller klär sig medarbetarna avslappnat med jeans och t-shirt? Försök ta reda på det innan intervjun, till exempel genom att besöka företagets hemsida.  

Det kan kännas tryggt under ett första möte att klä sig som de andra på jobbet, så att du kan smälta in i gruppen och varken känna dig överklädd eller underklädd. 

2. Välj plaggen du litar på

När du väljer kläder kan det vara frestande att ta på sig något helt nytt plagg som du nyss köpt, och som du längtat efter att få visa upp. Det är inte att rekommendera!  

Med ett helt nytt plagg kommer du omedvetet tänka på ifall kläderna verkligen sitter bra. ”Smiter inte skjortan upp på något konstigt sätt i sidan?” Nej, sådana tankar vill du inte distraheras av på intervjun. Välj hellre kläder som du känner dig bekväm i, och som du vet passar bra. Välj garderobens säkra kort, så kan du känna dig självsäker och fokusera på samtalet med din blivande chef. 

3. Låna hellre än att köpa

Är klädkoden på ditt nya jobb mycket specifik och du inte har något i garderoben som passar – drabbas inte av panik. Du behöver inte rusa ner på stan och köpa det där dyra matchande kavaj-setet som verkar så viktigt. Kolla hellre med dina kompisar ifall de kan låna ut kläder till dig, eller låna på ett klädbibliotek. Måste du ändå köpa något så är second hand alltid ett billigare och mer hållbart val än att köpa nytt. Särskilt om du inte vet om du kommer få användning för kläderna mer än en gång.  

4. Hel och ren – en tidlös klädkod

Trender kommer och går, men tidlöshet består. En klädkod som alltid är bra att ha med sig i valet av kläder är ”hel och ren”. Djupa urringningar och shorts är snyggt, men jobbintervjun är inte rätt läge för dem. Noppriga, trasiga eller fläckiga kläder fungerar inte heller.  

Välj istället nytvättade plagg, och stryk dem gärna! Har du inte tid att stryka så är ett tips att hänga upp plaggen på en galge i badrummet när du duschar, så låter du fukten ta bort skrynklorna. Dra ett varv med en klädvårdsroller på din jacka för att få bort damm.  

Och till sist: ta en titt på dina skor. Är de verkligen rena? Putsa bort eventuellt smuts, och vips är du redo att göra intryck på din nya chef! 

5. Stick ut från mängden 

Nu är du nästan klar. Som en sista detalj i din outfit kan du nu välja att addera en sista accessoar om du vill. Välj en detalj som du brukar tycka om att ha på dig och som du känner dig fin i. Ett sobert läppstift, en snygg slips eller ett par statement-örhängen hjälper dig att visa mer av din personlighet och att skilja dig från de andra aspiranterna.  

Så där ja, urtjusigt! Lycka till på intervjun. 


Läs också:

Frågorna du själv bör ställa på jobbintervjun

Anställningsavtal – Tre viktiga saker att kolla innan du skriver på

Var ser du dig själv om fem år?