Inom en snar framtid kan både mitt och ditt jobb sannolikt ersättas av robotar. Ångest! Som tur var hittade jag en rapport som listade vilka färdigheter som kommer fortsätta vara efterfrågade. Tack och lov verkar det finnas hopp för tekniktröga samhällsvetare som mig.

Enligt forskare som Carl B. Frey, Michael Osborne och Thor Berger kommer så många som hälften av alla befintliga jobb ersättas av robotar och datorer, redan inom de närmsta decennierna. Den slutsatsen gjorde mig lika nyfiken som rädd.

Kommer jag vara anställningsbar i framtiden? Eller behöver jag en total ”make over” vad gäller utbildning och kunskap för att känna mig trygg på framtidens arbetsmarknad? För att ta reda på det läste jag en intressant rapport; Framtidens färdigheter i ett digitaliserat arbetsliv från Futurion.

Färdigheterna som framtiden efterfrågar

Rapporten går igenom vad forskare tror om det “digitaliserade arbetslivet”. Men jag dök direkt ner i listan med färdigheter och kompetenser som de tror kommer vara efterfrågade även i framtiden. Här är kompetensbehov i nya och framväxande yrken som listas i rapporten:

  • Lösa komplexa problem
  • Kritiskt tänkande
  • Aktivt lärande
  • Omdöme och beslutsfattande
  • Instruera
  • Programmering
  • Social lyhördhet
  • Hantering av personalresurser
  • Bistå och ta hand om andra
  • Utvärdering av system

Nå, hur många kan du checka av? Efter lite noggrannare läsning av rapporten känner jag att det finns hopp för tekniktröga samhällsvetare som mig, trots allt. Social kompetens och medmänsklighet tycks aldrig bli omodernt.

En annan intressant färdighet som nämns är tvärkulturell kompetens, det vill säga förmågan att förstå, kommunicera och samarbeta med individer i en annan kulturell kontext.

Jobba med maskinerna – inte mot dem

Den konstanta och otroligt snabba teknologiska utvecklingen kan vara läskig. Men som de skriver i rapporten; om det är något historien visat så är det att det lönar sig att jobba med maskinerna, inte mot dem.

Om du vill dyka lite djupare i ämnet så rekommenderar jag verkligen den lättlästa rapporten som ni hittar här.


Läs också:

Resa eller skypa? Det här ska du tänka på