Om det är en kompetens jag är extra stolt över är det min ”Just Google it!”-attityd. Jag vet inte hur jag skulle klara mig i mitt yrkesliv utan Google.

För mig är Google mycket mer än bara ett söknätverk. Det är förmågan att söka kunskap själv, det är tillfredställelsen i att lära sig något nytt och det är den häftiga vetskapen att många har stött på samma problem som du. Och löst det!

Life skills – bortglömda kompetenser

”Life skills” är enligt Wikipedia anpassningsbara och positiva förmågor som gör det möjligt för människor att effektivt hantera vardagliga krav och utmaningar. Kompetenser som gör att du är effektiv i vardagen. Och sånt här gillar ju arbetsgivare!

Du som arbetstagare ska gärna” vara en problemlösare”, ”vilja utvecklas i rollen” och ”kunna tänka kreativt”. Men vad betyder alla de här klyschorna egentligen?

Låt mig använda Google för att göra det mer konkret.

Den vardagliga kompetensutvecklingen

En problemlösare på 2000-talet söker inte lösningar i uppslagsverk eller självhjälpsböcker. Den hittar liknande erfarenheter, tutorials och manualer digitalt. Närmare bestämt genom att googla.

Att utvecklas i din yrkesroll innebär att bli bättre, utöka din kompetens och lära dig nya saker. Och det absolut lättaste sättet att få din dagliga dos av kompetensutveckling i denna ständigt föränderliga värld är…att googla.

Har du en fråga? Släng ut den till Google så får du svar. Söker du en utbildning? Testa att skriva ”tutorial” efter frågan och vips har du en e-utbildning redo!

Och kreativitet kommer inte bara från tomma intet. Det kommer från inspiration och genom att härma andra. Rättare sagt, kreativitet kommer ur att bildgoogla.

Googla först, fråga sen

Att googla är både ett tecken på att du är den där arbetstagaren som gillar att utvecklas i din yrkesroll. Men det är också kollegialt – schysst mot dina arbetskamrater. Genom att först söka information själv avlastar du dina kollegor (som i hälften av fallen bara skulle googlat frågan åt dig).

Så oavsett om du gör det för kompetensutvecklingen, solidariteten eller för anställningsbarheten. Är det en ”life skill” du måste ha – så är det konsten att googla.


Läs också:

Engagera dig i din hobby – få yrkeskompetens på köpet!

Appar och metoder som får dig att sluta prokrastinera 

Skriv en kommentar