Kontorslandskap – en mardröm för vissa, ett stimulerande paradis för några, men framförallt en vardag för många.  

En av tankarna bakom kontorslandskap är att alla ska behandlas lika (att hålla i slantarna spelar kanske en ännu större roll…). Det låter bra. Men vad innebär det om lika misstas för likadant? 

För en plattare organisation – men utan hänsyn till person 

I kontorslandskapen ska chefer och medarbetare sitta jämte varandra – detta oavsett funktion och position. Idén bygger på premissen att de anställda huvudsakligen har samma behov. Den tar alltså inte hänsyn till om du är ung, äldre, introvert, extrovert, lättstörd eller skicklig på att koncentrera dig.  

Det är inte bara människorna som är olika 

Det fungerar dock sällan riktigt bra när man utgår från att alla känner och behöver detsamma. För saken är ju den att människor både har olika behov och gör olika saker på jobbet. Somliga behöver sätta sig in i tankekrävande material. Andra skapar lockande innehåll i en film som ska läggas ut på Youtube.  

Dessutom reagerar vi olika på vibrerande mobiler, samtal mellan kollegor och plötsliga ljud. En del lägger inte märke till något alls medan andra hoppar till vid minsta knäpp. 

Tänk också på dem som jobbar med känsliga uppgifter. Då borde det väl vara extra viktigt att arbetet kan utföras utan insyn från kollegorna. Risken finns ju annars att de får veta saker som de varken har att göra med eller borde känna till.  

Skapar kontorslandskap öppenhet eller öppna kanaler för skvaller? 

Man kan också undra över om det öppna landskapet leder till att kontorsskvallret ändrar karaktär. När samtal mellan kollegor går från stängda rum till att ske mitt bland alla anställda ökar så klart risken att de hörs av obehöriga öron. Att råka höra andras samtal är nog inte alltid något som gynnar verksamheten – även om det förstås kan göra det ibland. 

De oförutsedda följderna av idén om kontorslandskap blir ett exempel på hur det kan gå när man vill följa den goda principen att alla ska behandlas lika, och bortser från den grundläggande skillnaden i innebörden av orden lika och likadant. 


Läs också:

Det aktivitetsbaserade kontoret – kreativt paradis eller rörig mardröm?

Vem är den där drivna, flexibla lagspelaren i jobbannonserna?

Onödiga arbetsuppgifter får oss att må dåligt

Skriv en kommentar