Funderar du på hur du ska hinna göra färdigt allt innan den efterlängtade vinterledigheten? Ja, det kan vara svårt att koppla av om en har saker kvar på att göra-listan. Däremot är det viktigt att du får koppla av under dina lediga dagar, så här kommer några konkreta tips på hur du ska klara av konststycket att lämna jobbet på jobbet när du är ledig.

Inte hunnit med allt du önskat? Ta det lugnt.

Först och främst är det bästa att faktiskt informera chefen och kollegorna att man inte hunnit göra färdigt allt. Det är bättre att säga som det är än att dra hemåt och hoppas på att ingen märker att det mejl de skickat aldrig besvarades. Jag är säker på att du kommer att upptäcka att det inte är hela världen. Det kanske till och med är så att du själv satt ribban lite väl högt. Dina kollegor är ju i samma situation. Så var vänlig mot dig själv och sänk din ambitionsnivå. 

Det är också en fördel om du gör dig själv medveten om dina resurser och begränsningar. Var uppriktig mot både dig själv och mot andra. Det här gäller både på jobbet och hemma, speciellt i dessa tider. Till exempel kanske köttbullarna inte måste kanske vara hemmarullade? 

Så, var ärlig med hur mycket du kommer hinna, be om hjälp och tala om att du har svårt att få det att gå ihop. Kanske har du en kollega som kan underlätta för dig på jobbet? Det är så mycket bättre att be hjälp än att misslyckas med någon arbetsuppgift. 

Så kopplar du av när de lediga dagarna kommer 

När det är dags för de lediga dagarna så rekommenderar jag att du drar ett djupt andetag och ser till att du ger dig själv utrymme för återhämtning. Stirra mot horisonten, njut av ett stilla snöfall eller en fantasifull dagdröm. Ett annat sätt att koppla av är att ta en lugn promenad och bara låta tankarna komma och gå – utan att värdera dem eller försöka hitta någon omedelbar lösning. Var en smula egoistisk en liten stund. Tids nog är du tillbaka på jobbet igen, och då kommer du tacka dig själv om du känner dig utvilad.


Läs också:

Mycket att göra? 3 tips för balans i vardagen

Knepet för att hålla nyårslöftet: använd friskvårdsbidraget

Lär dig hantera besvikelse: 6 konstruktiva tips

Skriv en kommentar