Jag tror att alla någon gång har känt sig besviken. Det är ingen vidare känsla och den kan dessutom vara svår att skaka av sig. Den kan till och med leda till att vi helt och fullt tappar förtroendet för en person. Eller att vi skuldbelägger oss själva så att vi inte längre vågar ta några risker.  

Om besvikelsen rör någonting på jobbet, till exempel en envis kollega, en för liten löneökning eller ett projekt som aldrig blev av kan det vara extra svårt. Hur går en vidare och fortsätter prestera medan känslan av besvikelse ligger där och puttrar? 

Lär dig hantera besvikelsen 

Jag talade med en klok person vid ett tillfälle då jag kände mig rejält besviken och desillusionerad. Han gav intrycket av att sällan eller aldrig brottas med känslor av besvikelse. Men jag hade fel. Han tog sin besvikelse på allvar och hade faktiskt skapat ett eget femstegsprogram för att så snabbt som möjligt kunna lämna motgången bakom sig. Så här gjorde han för att komma vidare från missmod och frustration.

Begränsa tiden för hur länge du får tycka synd om dig själv

Självklart tycker vi ibland synd om oss själva. Men om vi grottar ner oss för länge slösar vi med vår egen tid och ger kanske en annan människa för stor betydelse i vårt liv. Så om du känner att du måste tycka synd om dig själv – bestäm hur länge du får göra det. 

Hitta på något annat

Om du ägnar dig åt något helt annat och verkligen går in för det får du annat att tänka på. Dessutom får du mest troligt nya perspektiv på vad som hänt.

Tänk på vad du har

Genom att uppskatta det du faktiskt har blir känslan av besvikelse mindre. Titta dig omkring, sök dig till uppgifter eller kollegor som gör dig glad. Då kan du lägga din besvikelse ännu en bit ifrån dig.

Lita på dig själv

Ett viktigt steg för att komma över besvikelser är att utveckla självtilliten. Lita på ditt omdöme, din kompetens, kunskaper och inte minst på dina utsikter. Låt inte motgången ta det ifrån dig.

Ibland kan en käftsmäll till och med vara bra…

…I alla fall efter en tid. För det är ju inte ovanligt att vi kan känna att situationen utvecklades riktigt bra – även om det inte blev exakt så som vi planerat. Om du blir besviken igen kan du försöka ta det lugnt och tänka att något gott kan komma ut av det. 

Fixa en reservplan

Var förberedd så att det inte behöver stjäla så mycket av din kraft. Fundera över vad som händer om saker och ting inte utvecklas som du önskar. Hur skapar du lust och energi? Reservplanen kan hjälpa dig att inte gå allt för djup ner i “tycka-synd-om-gyttjan”.


Läs också:

Din guide till att vara ny på jobbet

5 tips för att göra tråkiga arbetsuppgifter roliga 

Att göra: ge dina kollegor mer beröm

Skriv en kommentar