I den svenska kalendern finns det ett gäng röda dagar, helgdagar, där de som arbetar kontorstider oftast är lediga. För många betyder de röda dagarna antingen ett tillfälle att fira eller en välkommen paus i rutinerna. Men om en hellre vill fira Yom Kippur än Kristi himmelsfärd, hur funkar det då?  

De flesta röda dagarna bestämdes år 1772 

Förutom första maj och nationaldagen utgår de flesta röda dagar i den svenska kalendern från kristna högtider, men också från kulturella kvarlevor från tiden innan kristendomen. Midsommarafton är ett sådant exempel. I asatron firades midsommar för att hylla fruktbarhetsgudarna Frej och Freja, troligtvis för att få ett gynnsamt år med god barnafödsel. Om du inte tänkt på det tidigare så dansar de flesta kring en fallossymbol på midsommar.  

Majoriteten av de röda dagarna vi har idag bestämdes år 1772, sedan dess har det skett små förändringar (bland annat har första maj tillkommit och nationaldagen ersatt annandag pingst), men i stort är dagarna samma som då. 

Sedan år 1772 har det samhället förändrats en hel del och därför kan det absolut vara på tiden att vi börjar titta på ett mer flexibelt alternativ!

Är helgflex en väg till ett mer inkluderande arbetsliv? 

Förra året införde Spotify helgflex för att öppna upp för ett mer inkluderande arbetsliv. Det betyder att alla röda dagar samlas som lediga dagar utöver semesterdagarna och ger anställda möjlighet att välja när de vill vara lediga utifrån just sin religion eller kultur och dess högtider. Istället för att till exempel behöva plocka ut semester för att fira blir det alltså möjligt att plocka från de röda dagarna.  

Om ett företag inför helgflex är det självklart viktigt att se över avtal och rutiner. Bland annat för att undvika att sådant som ersättning för obekväm arbetstid (OB) försvinner. Därför bör facket vara en del i ett förändringsarbete! 

Jag är antagligen inte ensam om att se helgflex som en steg i en riktning där företaget arbetar proaktivt med likabehandling (oavsett religion och kultur) och möjliggör mångfald på arbetsplatsen genom att inkludera människors olikheter till en nyanserad helhet.

Istället för att vara ledig över jul kanske du kanske istället vill vara ledig under: 

  • Yom Kippur, 18-19 september 2018, judisk högtid 
  • Diwali, 7 november 2018, hinduisk högtid 
  • Kinesiskt nyår, Chūnjié, infaller 5 februari 2019. 
  • Persiskt/iranskt/afghanskt/kurdiskt nyår, newroz/nouruz, infaller den 21 mars 2019 
  • Ramadan som avslutas med Eid al-Fitr, infaller 5 maj-4 juni 2019.  

Vore det inte fantastiskt att ha möjligheten vara ledig då du faktiskt vill det? 


Läs också: 

Det är dags att vi börjar prata mer om ålderism

Hur jobbar facken för en jämställd arbetsmarknad?

7 saker du kan göra om du har dålig arbetsmiljö