Det känns inte direkt som en komplimang att få höra att en är medelmåtta. Vissa arbetsplatser ser medelmåttan som en förlorare och hyllar istället de excellenta topprestationerna. Sådana elitistiska miljöer vill inte gärna acceptera att de allra flesta av oss varken är särskilt excellenta eller verkligt nyskapande. Utan just tämligen medelmåttiga. Ja, helt enkelt lagom duktiga på det vi är anställda att göra.

Tre fördelar med att vara medelmåttig

Måste det vara så dåligt att vara en medelmåtta? Jag ser flera fördelar med det:

  1. Balans mellan arbete och fritid. Du är lagom strävsam och gör ditt jobb, enligt förväntan, men inte mer. Sedan kan du gå hem och göra vad du vill. I en tid när sjukskrivningarna för stress ökar dramatiskt är det faktiskt inte så dumt.
  2. Du vet bättre än att jämföra dig med andra. Du känner dig inte tvungen att tävla och därmed jämföra dig med andra. Dessutom får du friheten att slippa en massa krav från andra och förväntningarna på dig är modesta.
  3. Du känner dig nöjd med det du har. Du slipper vara missnöjd, stressa eller hela tiden sträva efter något annat och större. Ännu en fördel är att du faktiskt kan njuta av ditt jobb och av dina (förhoppningsvis) roliga kollegor. Kort sagt känna dig nöjd.

Jobbet är ju förstås viktig även för medelmåttan men inte livsviktigt. Hela ens tillvaro är säkerligen behagligare än för den som ständigt strävar efter erkännande och framgång.

För att tala i fotbollstermer kan en fråga sig; vem har roligast, spelarna i Korpen eller i Europa League?

För att tala i fotbollstermer kan en fråga sig; vem har roligast, spelarna i Korpen eller i Europa League?

Du är mer än ditt jobb

Det kan ju till och med vara lugnt och skönt att inse att en inte är någon stjärna och mest troligt inte kommer att bli någon. Ens personliga värde är inte knutet till arbetsprestationen utan snarare till vem du är som människa. Så kanske det ändå är medelmåttan som drar vinstlotten?


Läs också:

Måste man göra karriär?

5 tips för att göra tråkiga arbetsuppgifter roliga 

Rast eller paus – finns det en skillnad?