Arbetsmarknaden idag är bred och rörlig, ingen har samma jobb hela livet längre. Det finns så otroligt många möjligheter och som ung idag känns det verkligen som jag kan påverka min egen framtid. Det är såklart bra, men kan kännas rätt stressigt också.  

Oändliga möjligheter = stress? 

Att ha en mängd av möjligheter och val kan kännas inspirerande, men det kan också leda till stress och press. När jag pluggade statsvetenskap i Lund hade jag många kompisar som var stressade. Inte bara inför nästa tenta, utan för att de skulle få rätt jobb efter examen. Många, inklusive jag själv, var även stressade över att få ett jobb överhuvudtaget. Detta ledde till att personer engagerade sig i tusen organisationer och hade flera extrajobb för att spä ut cv:t – en mycket pressad tillvaro.

Till dig i början av ditt arbetsliv 

Jag är 24 år, är på mitt första riktiga jobb och har samlat ihop några råd som jag tror är bra att komma ihåg för dig som likt mig är i början av sitt arbetsliv: 

Kom ihåg att arbetslivet är långt… 

Först och främst, kom ihåg att arbetslivet är långt. Om du trivs på ditt jobb är det helt okej att stanna kvar under ett antal år utan att ta några synliga steg framåt i karriären – du kommer ha tid att realisera dina mål. Att jobba heltid och parallellt hela tiden leta efter nästa jobb kan leda till ökad stress. Stress som är anledningen till att över 40 000 personer varje år blir sjukskrivna, ta hand om dig!  

Fråga dig själv varför du vill göra karriär 

Många kan känna en stor press på att de måste göra karriär, det finns ju så många alternativ och möjligheter. Fråga dig själv hur mycket du vill satsa för att lyckas med karriären och vad du kommer du gå miste om genom denna ambition? Vad missar jag om jag bara jobbar eller tänker på jobbet hela tiden? Är mina drivkrafter genuina eller gör jag bara det som förväntas av mig?  

Utvecklas på nuvarande jobbet!

För att vara anpassad för en mer dynamisk arbetsmarknad blir utbildning och vidareutbildning inte något som slutar efter gymnasiet eller högskolan. Det är vanligt att tro att byta jobb är det enda sättet för att lära sig nya saker. Faktum är att det finns många sätt att utvecklas på ditt nuvarande jobb: 

  • Gå med i en studiecirkel eller läs en kurs! Som medlem i Fackförbundet ST får du 25% rabatt på kurs i till exempel podcastproduktion, Officepaket eller något annat intressant.  
  • Ta uppdrag på arbetsplatsen, som fackligt ombud kan du går kurser i till exempel arbetsmiljö, arbetsrätt och rekrytering.
  • Kompetensutveckling! Fundera på vilka områden du vill utvecklas i och fråga din arbetsgivare om du kan få gå en kurs. Ta sedan upp din kompetensutveckling under utvecklingssamtalet med din chef och prata om hur du har och kan utvecklas på jobbet. Läs mer om kompetensutveckling här.

Så tillbaka till frågan “Måste man göra karriär?”, såklart behöver du inte göra karriär om du inte vill. Trivs du på ditt första eller andra jobb så ta det lite lugnt. Tänk på vad som är bra för dig just nu, det kan ju vara minst lika utvecklande att stanna kvar på ett jobb och lära sig det ordentligt som att byta jobb.


Läs också:

Här är fördelen med att inte ha en femårsplan

Sök jobb utan jobbsökarstress

Var ser du dig själv om fem år?