Så hanterar du situationen när din favoritkollega slutar

En dag hände det. Han satte sig ner och sa allvarligt att han hade något att berätta. Jag blev med ens på helspänn – snälla låt det inte vara så!  

”Jag har sökt ett nytt jobb, och fick det!” 

Självklart var jag ju glad för hans skull, men… Hur skulle min vardag bli nu, utan min favoritkollega? Med delade känslor log jag och grattade.  

Att ha kollegor som man gillar är så otroligt viktigt. Både för att kunna utföra arbetsuppgifterna på ett bra sätt och för hur vi trivs på jobbet. En kollega som är både lätt att jobba med OCH kul att hänga med är fantastiskt. Men, det är nästan oundvikligt att en av er någon gång kommer vilja byta jobb, och då måste du ju hantera det på något sätt. Här är mina bästa tips på vad du kan göra när din favoritkollega lämnar dig.  

Öppna ögonen för andra på jobbet 

Du vet, på varje jobb så finns det några kollegor som är ungefär som piff och puff. De frågar alltid varandra om råd, äter lunch och fikar tillsammans. Om du och din kollega varit så är mitt bästa tips att på en gång försöka öppna ögonen och titta dig omkring. Kanske du kan börja luncha med nya personer? Eller be om andras input på ditt jobb? Men, det kan vara bra att snacka med favoritkollegan som ska sluta först och förklara vad du gör, så att hen inte tror att du är redan börjat räkna bort den. För då kan du råka paja förutsättningarna för nästa tips… 

Kan kollega bli kompis? 

Om ni enbart umgås på jobbet så kan du ju föreslå att ni ska börja hänga utanför jobbet också! Börja redan innan hen har slutat så att det blir naturligt. Det är ganska lätt att säga ”vi får ses och äta middag snart!”, men det är också lätt hänt att det inte blir av. Om ni däremot redan har setts utanför jobbet några gånger innan hen slutar så blir det enklare att fortsätta även när ni är på olika arbetsplatser. Ett första inte så dramatiskt steg till fritidshäng är att föreslå en aktivitet i anslutning till jobbet, kanske en frukost innan jobbet eller en AW bara ni två? Om allt går vägen så har du visserligen förlorat en kollega, men vunnit en kompis!  

En ersättare kan aldrig ersätta, men kanske komplettera?

Om det anställs en ny person för samma tjänst så är det viktigt att komma ihåg en grej – det är en ny person! Den kommer att göra jobbet på sitt sätt, säkert annorlunda från hur din favoritkollega gjorde, men det behöver inte vara dåligt. Ge din nya kollega en ärlig chans. När ni hittat er rytm så kan det visa sig att ni jobbar minst lika bra ihop som du och din favoritkollega. Hen kanske till och med förstår dina skämt efter ett tag eller kan lära dig något nytt, vilken guldklimp! 

Om saknaden blir för stor så kan du alltid skicka en meme som uttrycker dina känslor. Kanske någonting sånt här?


Läs också:

Det här behöver Millennials för att hålla länge i arbetslivet

Att göra: ge dina kollegor mer beröm

Läskigt att byta jobb? Du kan ha rätt till tjänstledighet!