Ganska tidigt under min karriär förstod jag vad jag behöver för att göra ett bra jobb, något jag är övertygad om är kolossalt viktigt att ta reda på.   

När du blir erbjuden ett nytt jobb ska du därför inte ha för bråttom att tacka ja till det. Förutom att kolla anställningsavtalet och löneläget bör du även ta reda på om du kommer att få de förutsättningar som du behöver för att kunna göra en utmärkt jobbinsats.  

Vad finns det för praktiska förutsättningar på arbetsplatsen? 

Börja med att försäkra dig om att de praktiska förutsättningarna för att göra ett bra jobb verkligen finns. 

Till exempel kan du undersöka hur miljön ser ut, är det öppet kontorslandskap eller ett eget rum? Fundera på vad du behöver för att trivas.  

Hur flexibel är arbetsplatsen? 

Kolla också om det finns möjlighet att arbeta på distans om det är något du önskar dig. Vidare är det bra att säkra vilken grad av självbestämmande som erbjuds. Kan du själv fatta beslut eller måste du ständigt vända dig till chefen? 

Passar chefens ledarskapsstil dig? 

Glöm inte att ta reda på hur din eventuellt blivande chef förhåller sig till sina medarbetare. Om du är känslig för kontroll och övervakning ska du skaffa dig garantier för att du inte blir utsatt för något sådant. Vill du å andra sidan ha mycket vägledning och täta avstämningar med din chef bör du undersöka om det finns förutsättningar för det.  

Ta detta på allvar, för får du en chef som utövar ett ledarskap som gör dig illa till mods kommer du det vara svårt att göra ett bra jobb. 

Hur är kollegorna? 

Men, som vanligt handlar inte allt om chefen. Du ska ju också få nya kollegor. Försök ta reda på vilket klimat som råder sinsemellan kollegorna. Hur umgås man, vilken jargong används arbetskamrater emellan och är det okej att ibland dra sig undan från fika och lunchträffar? Hjälper kollegorna generöst till eller håller de på sina (jättesupersmarta) kunskaper? 

Och sist men inte minst, hur är löneläget? 

Slutligen, glöm inte att sätta dig in i rådande löneläge. Det är nu du har en riktigt bra chans att förhandla om både din lön och dina anställningsvillkor. Kom ihåg att din kompetens kan värderas på olika sätt beroende på vilka praktiska förutsättningar som gäller. 

Kolla med facklig kontaktperson 

Allt det här kanske känns svårt att fråga under arbetsintervju eller med den blivande chefen, därför är ett tips att se efter om det finns kontaktuppgifter till den fackliga kontaktpersonen i jobbannonsen eller på företagets hemsida. Den fackliga kontaktpersonen finns där bland annat för att svara på just sådana här frågor, så tveka inte att höra av dig till hen!


Läs också:

Kan ett löneanspråk vara dåligt?

Ny på jobbet? Så gör du snabbt ett gott intryck

Hjälp, jag är gravid och vill söka nytt jobb!

Skriv en kommentar