Skulle du kunna tänka dig att skriva din lön i kommentarsfältet? 

Såklart inte. Lönen är ju inget man skyltar helt öppet med – vare sig den är pinsamt låg, oförskämt hög eller löjligt medelmåttig.  

Ekonomi kan vara ett känsligt ämne i största allmänhet, och lönen i synnerhet. Lön är inte bara pengar. För många är den ett betyg på hur bra vi är på det vi gör. Det gör förstås att det blir personligt. Särskilt i en tid då ens yrke för många är så starkt kopplat till ens identitet. Detta är tydligast hos tjänstemän, som också smusslar mer med sin lön än arbetare.  

Vem tjänar på hemliga löner?  

Du som anställd tjänar ingenting på att lönerna hålls hemliga – men däremot arbetsgivarentill exempel USA är det inte helt ovanligt att företag till och med försöker förhindra anställda att prata lön med varandra 

När löner ska förhandlas sitter nämligen chefen med ett enormt informationsövertag. Hen vet ju exakt vad alla andra tjänar men du känner bara till din egen lön. Då blir det svårare för dig att veta om ditt löneanspråk är högt eller lågt.  

Visst kan du kolla lönestatistiken för ditt yrke, men det är inte riktigt samma sak som att veta precis vad alla tjänar på just ditt jobb.  

Vad skulle hända om vi var öppna med lönen?  

Det är förstås bekvämt för arbetsgivaren att ha det här informationsövertaget. Dels blir det enklare att komma undan med ren lönediskriminering, dels slipper chefen stå till svars för skeva lönestrukturer.  

Om du till exempel får veta att den nya kollegan du lär upp får mer betalt än du så blir du troligen upprörd. Förhoppningsvis inte på din nya kollega utan på din chef. Du ser det kanske som ett bra tillfälle att kräva mer i lön – och det är detÖppna löner kan alltså få anställda att börja ifrågasätta lönesättningen mer.    

Hur får jag bättre koll på löneläget? 

Om du jobbar i offentlig sektor är det enkelt. Lönerna är offentliga handlingar så det är bara att begära ut lönelistor.  

Jobbar du däremot privat så lämnar arbetsgivaren i regel inte ut någon information om lönerna. På många arbetsplatser har man löst det genom att starta en så kallad ”Öppen löneklubb”. Hit kan man frivilligt gå med och rapportera in sin lön. Alla som är medlemmar får se hela listan över medlemmarnas löner.  

Ska du börja på ett helt nytt jobb och förhandla din ingångslön? Då kan det vara en bra idé att kontakta det lokala facket. Ofta står det en facklig kontaktperson i annonsen. Du kan också ringa ditt fackförbund för att få råd inför löneförhandling 

Okej, men hur använder jag den här informationen?  

Att skaffa dig kunskap om dina kollegors löner är bra. Men det betyder inte nödvändigtvis att det är en bra idé att ta upp det i ditt lönesamtal. Lönesamtalet ska i första hand handla om dig och din arbetsinsats. Att jämföra sig själv med någon enskild kollega är sällan ett framgångsrikt sätt att löneförhandla. Det i sig är ju inte något argument för att du ska ha mer i lön.  

Har du en ny kollega på samma tjänst som du som tjänar betydligt mer trots uppenbart mindre erfarenhet? Ligger du långt under alla andra i lön och förstår inte varför? Då bör du lyfta det.  

Kunskap om löneläget kommer också till användning i lönesamtalet om chefen kommer med argument som “Men du ligger redan så högt i lön” eller “Det är så löneläget ser ut här” och du vet att det inte är sant. 

Och till sist  misstänker du någon form av lönediskriminering bör du ta kontakt med ditt fackförbund! Där kan du få stöd och vägledning från juridiskt kunniga personer.  


Läs också:

Så får du mer makt över din lön

Kan ett löneanspråk vara dåligt?

7 tips inför lönesamtalet