När du fått första jobbet efter studierna kan det kännas skönt att slippa oroa dig för nästa tenta, nästa hyra och ibland även nästa mål mat. Men att vara ny på jobbet kan ofta medföra en ny sorts press. Därför är det viktigt att du har rimliga förväntningar på dig själv och känner dig bekväm med att du inte kan allt i början.

Studietiden är slitsam! Till skillnad från vad många tror är det inte bara festa, sova och läsa någon kursbok då och då.

Heltidsstudier är en heltidssysselsättning med väldigt lite tid över för annat än just studier. Ovanpå det ska man få ekonomin att gå ihop och kanske ha lite egen tid för återhämtning. Men det är lättare sagt än gjort då det alltid finns mer att göra. Så därför är du egentligen aldrig ledig på riktigt.

Tillåt dig själv att landa i yrkeslivet

När du skrivit på anställningskontraktet väntar ett helt nytt liv. Äntligen lön! Äntligen riktig fritid! Äntligen har du möjligheten att öppna en bok, som du själv vill läsa, och bara njuta. Eller varför inte spendera en hel helg med att streckkolla favoritserier i mjukisbyxor och hämtmat? Yes!

Även om jobbet raderar en hel del orosmoln så kan omställningen från student till yrkesverksam ta hårt på en. Men försök att inte oroa dig över att du känner dig förvirrad eller osäker om din prestation är tillräckligt bra. Det är något alla går igenom på ett eller annat sätt. Till och med de som jobbat länge.

Det är en stor omställning att bli yrkesverksam. Och du får vara överväldigad. Det är helt okej! Ta inte på dig för mycket från början, ge dig själv tid och utrymme att få vara ny på jobbet. Acceptera att du inte kan allt än. Det är nu du ska lära dig och ingen förväntar sig att du ska vara en expert från början.

Prata med någon om allt blir för överväldigande

Om det känns allt för motigt kan du alltid vända dig till en kollega, din chef eller ditt fack för att få lite perspektiv. Det är din chef som ansvarar för din arbetsmiljö och du kanske behöver ha ett samtal så att det blir tydligt vad som förväntas av dig. Det vill säga hur lång tid som är rimlig för introduktionen och inkörningsperioden beräknats ta. Fråga gärna också om du kan ha regelbundna möten för uppföljning med chefen.

Sist men inte minst, kom ihåg att du blev anställd av en orsak. Det fanns med största sannolikhet fler som sökte tjänsten, men det var du som fick den. Njut av den vetskapen och lycka till på jobbet!


Läs också:

Appar och metoder som får dig att sluta prokrastinera

Förstå din stress – och gör något åt den

1 Kommentar

  • Alexander Forselius
    Publicerad 2019-01-28 12:00

    Och sen ska vi inte glömma räkningen på studielånet som kommer en stund efter att man tagit examen (för de som tagit det). Kanske blir ett lakan i månaden men skippar man godis, tobak och alkohol är det inget att oroa sig för, om man fått ett bra jobb som betalar sig bra. Det man ska akta sig för när man går från fattiga studiemedel till en bra månadslön är att plötsligt se sig som miljonär och bränna pengar på onödigheter såsom utlandssemestrar, prylar såsom iPhone (som ändå går sönder eller obsoleras innan du ens öppnat förpackningen). Amortera på studielånen och bostaden och spara istället för att gå ut på krogen. För en dag kan inkomsten försvinna och den bästa utgiften är den man aldrig haft.
    Jag har autism och adhd jag pluggar distans och har svårt med sociala relationer men då har jag kunnat plugga fler poäng än vad jag får i medel samtidigt som jag extrajobbar som IT-konsult och musikproducent

Skriv en kommentar