Rusta och Matcha leverantörer

Hem / Rusta och Matcha

Rusta och Matcha leverantörer hjälper dig som arbetslös genom att rusta upp dig med relevanta utbildningar och kunskaper för att sedan matcha ihop dig med rätt arbetsplats. För att hitta rätt bland alla Rusta och Matcha leverantörer är det däremot bra att veta lite om vad programmet innebär och vilka aktörer som sticker ut på marknaden.

Vad är Rusta och Matcha?

Arbetsförmedlingen tog fram programmet Rusta och Matcha som ett verktyg för att minska arbetslösheten och hjälpa de som saknar viktiga kompetenser för att hitta ut till i arbetslivet. Rusta och Matcha, tidigare kallat Kundval Rusta och Matcha (KRoM) går ut på att hjälpa arbetslösa med hjälp av regelbundna handledningar med saker som att skriva CV, intervjutekniker eller att hitta och ansöka till lämpliga utbildningar och jobb.

Programmet pågår i de flesta fall under sex månader, men skulle du efter ett halvår fortfarande inte ha hittat ett jobb kan det bli förlängt ytterligare sex månader. Upplevs det däremot att du inte ansträngt dig för att hitta ett jobb kan programmet bli avbrutet i förtid även om du inte fått en anställning.

Vem är behörig till Rusta och Matcha?

Rusta och Matcha är ett program framtaget av Arbetsförmedlingen, och de ansvarar för att välja ut vilka som har behörighet till alla deras program. När du skriver in dig som arbetslös hos Arbetsförmedlingen sätter ni gemensamt upp en plan utifrån din tidigare erfarenhet, din utbildning och vad för yrkeskategori du enklast får ett långsiktigt jobb inom. Skulle det vara så att du har svårt att få jobb på grund av bristande utbildning eller erfarenhet används Rusta och Matcha för att ge dig de kunskaper som kan vara avgörande i ditt jobbsökande.

Hitta Rusta och Matcha leverantörer

EnRival

En av Sveriges största Rusta och Matcha leverantörer, EnRival toppar listan i Arbetsförmedlingens egen betygssättning med snittbetyg på 3,6 av 4 möjliga poäng. Alla deras kontor ligger antingen på första eller andra plats bland Rusta och Matcha leverantörer i respektive ort.

EnRival har kontor i nästan hela landet från Malmö i söder upp till Umeå i norr, och erbjuder även distanshandledning till de som har svårigheter att ta sig till närmaste Rusta och Matcha-kontor.

Folkuniversitetet

Folkuniversitetet är erfarna när det gäller kompetensrustning och utbildning, vilket hjälper dem göra bedömningar angående kompetenskriterier och potentiella utbildningar som kan hjälpa deltagare att nå sina önskade arbeten.

Folkuniversitetet är en icke-vinstdrivande leverantör som erbjuder Rusta och Matcha i 50 olika städer runtom Sverige. Organisationen växte fram under 1930-talet och har sedan långt tillbaka erbjudit en mängd varierande vuxenutbildningar och kompetensstärkande hjälpmedel.

Lernia

Lernia är en utspridd leverantör som erbjuder Rusta och Matcha i cirka 70 städer med fler kontor i storstäderna. Lernia arbetar både med bemanning och utbildning, vilket gör att de har bra förståelse för både utbildning och arbetsmarknaden.

Lernia erbjuder ett flertal utbildningar inom komvux och yrkeshögskola som sträcker ut sig över allt från mekaniska till kulinariska yrken. Besök Lernia för att se mer av deras utbud och vanliga yrkesområden.

Rusta och Matcha – ersättning och lön

Likt fler av Arbetsförmedlingens program kan du ha rätt till ekonomiskt stöd när du deltar i Rusta och Matcha. Denna delas antingen ut av din A-kassa, eller som statligt stöd via Försäkringskassan. När du deltar i Rusta och Matcha med ersättning sätts däremot en del krav på dig som deltagare. Det ser i de flesta ut som följande:

  • Du dyker upp på dina inbokade avstämningar och möten
  • Du anstränger dig för att avsluta din arbetslöshet
  • Du fyller i din aktivitetsrapport
  • Du agerar inte för att förlänga din arbetslöshet, skulle det märkas att du exempelvis tackar nej till arbetsintervjuer eller anställningar kan du bli av med din tillgång till Rusta och Matcha, ersättning och annat statligt stöd.