Trist att sitta inomhus när solen skiner? Boosta vårens sista möten genom att flytta ut dem från kontoret! Här är fem tips på hur du håller proffsiga promenadmöten.

Idén är enkel: byt ut mötet i konferensrummet mot ett som du håller samtidigt som ni går. Forskning har visat att promenadmöten kan ge vår kreativitet en ordentlig skjuts. Det är dessutom ingen hemlighet att fysisk aktivitet gör oss friskare. Här finns alltså vinster att hämta både för dig och din arbetsgivare.

Silicon Valley eller Sundsvall – möten förenar de flesta av oss. Så varför fortsätter vi klamra oss fast vid kvava konferensrum? Gissningsvis spelar det sociala roll: att hålla möten utomhus kan kännas som att smita från jobbet.

Förespråkades av Freud, Jobs och självaste Aristoteles

Än så länge har fenomenet inte slagit igenom på bred front. Därmed inte sagt att promenadmötet saknar tongivande förespråkare. Aristoteles, Sigmund Freud och Apple-grundaren Steve Jobs var alla hängivna fans av mötesformen. För entreprenören Nilofer Merchant blev övergången till promenadmöten till och med livsförändrande.

Fler arbetsgivare borde uppmuntra promenadmöten

Silicon Valley eller Sundsvall – möten förenar de flesta av oss. Så varför fortsätter vi klamra oss fast vid kvava konferensrum? Gissningsvis spelar det sociala roll: att hålla möten utomhus kan kännas som att smita från jobbet. Här kan arbetsgivarens inställning göra skillnad. Sedan i höstas kan medarbetare på Tillväxtverket boka promenadmöten direkt i Outlookkalendern. Kanske går det att göra likadant på ditt jobb?

Dessutom sitter vi ofta fast i gamla tankemönster om hur möten ska gå till. Så tänk efter: behövs verkligen projektorn och whiteboardtavlan nästa gång du har avstämning med chefen? Om inte – prova att prata medan ni går runt kvarteret. Förmodligen fungerar det bättre än ni tror.

5 tips för lyckade “walk and talks”

Använd dem till rätt saker

Vrida och vända på ett problem? Fundera på hur ni kan ta en process vidare? I en Stanfordstudie visade två forskare att promenadmöten kan boosta vårt kreativa tänkande dramatiskt. Men de passar inte alltid.

I samma studie klarade sig sittande deltagare bättre än gående när det handlade om att lösa uppgifter som kräver konvergent tänkande – den sorts tänkande som vi bland annat använder när vi fattar beslut. Med andra ord: promenadmöten funkar förmodligen bäst under spåningsfasen.

Staka inte ut en exakt runda

I en annan studie fick deltagarna hitta på användningsområden för ätpinnar samtidigt som de rörde sig fritt inuti ett uppritat område – eller gick längs med ytterlinjen. De som fick röra sig fritt var mest kreativa. Att bestämma vart ni ska gå kan vara bra av praktiska skäl, men undvik en exakt runda.

Var inte för många

En del som provat upplever att promenadmöten får hierarkier att kännas mindre närvarande – vilket så klart är toppen. Men tänk på att inte vara för många. Att ta nästa APT med hela enheten gåendes i bredd är förmodligen inte en bra idé.

Förbered dina arbetskamrater

Se till att alla som ska vara med får reda på att det kommer att handla om ett promenadmöte – inte minst för att ge arbetskamraterna chans att ta med sina sneakers. Finns det dokument som alla behöver ha läst innan mötet? Se till att det är gjort innan ni går.

Skriv upp vad ni pratat om direkt efteråt

Att säga “det där måste vi komma ihåg” under mötets gång kan hjälpa er att minnas – och dessutom öka det aktiva lyssnandet under mötet.

Tipsen i artikeln har vi lånat av Psychology today, The Guardian och Forbes.


Läs också:

Så lyckas du med distansmöten – 5 tips som faktiskt fungerar!

Så maxar du din semesterkänsla

Fatta smartare beslut med inkluderande möten

Skriv en kommentar