Händer det att du kör fast innan du ens börjat skriva? Du är inte ensam. Skrivkramp drabbar de flesta – inte minst så här års när haglande deadlines, studentuppvaktningar och jobbkonferenser har en tendens att stjäla fokus.

Här är sex tips som kan hjälpa ditt skrivande framåt – oavsett om det handlar om långa rapporter eller korta artiklar till ett nyhetsbrev.

1. Vem ska läsa?

Fundera över vem som är mottagare av din text – och försök föreställa dig en särskild person som du vill nå. Jag brukar tänka på min farfar som jobbade som skrotare i gruvan i Malmfälten. Han uppmuntrade mig alltid att tänka själv och att vara tydlig med vad jag menade.

2. Planera

Även om jag själv känner en viss dåsighet inför ordet planera är det avgörande att förbereda sig inför en skrivuppgift. Men se till att du inte stannar på planeringsstadiet. Det kan vara lockande att samla på sig ytterligare information bara för att slippa sätta igång med själva skrivandet. Bestäm vad du på allvar behöver. När du samlat tillräckligt med underlag: sätt igång.

3. Hitta ditt sätt att komma igång

Hur en kommer igång är individuellt. För egen del är det renässanskompositören John Dowlands stycke Works for lute, framfört av Massimo Lonardi, som ger mig signalen att det är dags att skriva. Jag ser också till att det är lugnt och undanplockat vid mitt arbetsställe.

Det är också viktigt att jag sitter på en plats där jag kan prata högt. Jag är nämligen en pratskrivare. Du måste med andra ord hitta ditt sätt att komma igång – och då är det en fördel att skapa rutiner som faktiskt lockar dig att sätta dig vid tangentbordet.

4. En enda genomtänkt mening kan göra skillnad

Formulera i en mening exakt vad du vill (eller måste) åstadkomma med din text. Var så konkret som möjligt. Skriv ut och sätt upp meningen på ett ställe där du lätt kan se den. Det kan hjälpa dig att behålla fokus och öka din koncentration. Meningen kan också hjälpa dig att hålla dig kvar på rätt spår.

5. Samla på allt som motiverar dig

Det kan vara vad som helst; foton, musik eller kanske något du skrivit tidigare och som du är extra nöjd med. Det hjälper dig att skapa inspiration och är särskilt bra om och när du drabbas av skrivkramp.

6. Strunta i din skrivkramp!

Sluta tänk och börja skriv. Det spelar ingen roll om det är enastående intressant, nyskapande eller rena rappakaljan. Det viktiga är faktiskt att du gör något.

Har du för stora krav från början är det lätt och du i stället kollar flödet på sociala medier, tar ännu en kopp kaffe eller övertygar dig själv att du måste samla ännu mer information. Det är inget annat än flykt.

Ofta är det bra att tillåta sig att vara usel initialt – du kan ju alltid ändra i din text i efterhand.


Läs också:

Hur skriver man en motion?

8 saker att tänka på innan du skickar iväg jobbmejlet

Våga tala inför folk – 10 tips som gör dig tryggare