Utvecklingssamtalet är en möjlighet för dig att utvecklas i din arbetsroll och din karriär. För att få ut så mycket som möjligt av det gäller det att vara förberedd. Här är fem snabba tips som hjälper dig att förbereda dig inför ditt utvecklingssamtal.

Sätt upp mål

Vad vill du ha ut av samtalet och vilka mål har du? Du kanske vill gå en kurs eller utbildning för att kunna utvecklas i den riktning du vill?

Tänk även på vad som hindrar dig från att nå dina mål i nuläget. Vilka resurser har du och vad behöver du mer av?

Inta ett positivt förhållningssätt

Undvik att “gnälla”. Det handlar ju om din utveckling och vad du behöver för att göra ett ännu bättre jobb. Fokusera på framtiden och vad du kan förbättra samt vilket stöd du behöver för att kunna växa.

Kolla chefens mandat

Kan din chef fatta beslut om din utveckling eller är det någon annan som avgör om du får gå den där kursen? Överväg i så fall att be om att få ha utvecklingssamtalet med en beslutsfattande chef.

Var konkret

Desto tydligare du är med vad du behöver för att utvecklas desto lättare är det för chefen att ta ställning till ditt önskemål. Om du exempelvis vill gå en kurs, ta med en presentation av utbildningen och redogör för kostnader och tidsåtgång.

Undersök när du kan förvänta dig ett besked

Se till att bevaka datumet och fråga hur det går med din kommande kompetensutveckling.


Läs också:

Utvecklingssamtal <3 lönesamtal = sant!

Missnöjd med ditt lönesamtal?

1 Kommentar

  • Ylva
    Publicerad 2018-02-23 11:12

    När jag är 60 år, tycker om mitt jobb, men inte längre ses värd att lägga utbildningspengar på och min karriärstege inte har fler möjliga pinnar att klättra på, vad rekommenderas då för strategi inför utvecklingssamtalet?

Kommentarsfältet är stängt.