Solen gassar. Termometern visar på 25 grader. I vattnet. Ett SMS ramlar in, kompisen frågar om du vill bada. Du lutar dig tillbaka och tänker: ”Sommaren, jag älskar dig”. En mikrosekund senare stöter du bakhuvudet i nackstödet och inser var du befinner dig – på jobbet. Med sänkt huvud går du till kaffeautomaten för dagens femte kopp. En ny tanke uppstår i ditt huvud: ”Sommaren, jag hatar att jag älskar dig”. 

Vi har nog alla varit där. Själv började jag ett nytt jobb under senvåren i fjol, vilket innebar att jag fick semester först sent i juli. Man skulle kunna tycka att ett nytt jobb borde räcka som motivation. Nej. Fjolårets pangsommar var obarmhärtig. Inte ens den mest disciplinerade och drivna av arbetare kan ha lyckats hålla motivationen på topp.  

Jag tycker att alla som lyckades ta sig igenom jobbsommaren 2018 förtjänar en medalj. Som ni förstår hade jag fått en medalj om en sådan utfärdats, och därför vill jag dela med mig av min visdom till er som kommer jobba i sommar.   

1. Nu har du chansen att få saker gjorda

Happy Work GIF by Soul Train - Find & Share on GIPHY

Först och främst, det är få tillfällen en arbetsplats är så lugn och inkorgen så tom som på sommaren. Ta till vara på detOmfamna att du kan jobba i en stressfri miljö. Det är ett perfekt tillfälle att varva ned mentalt, men det kan också paradoxalt nog vara ett perfekt tillfälle att öka din produktivitet. 

Nu får du helt plötsligt tid att planera ditt arbete OCH att utföra det, utan att avbrytas av ett möte eller ett mail. Lyckas du uträtta mycket under sommaren, som du annars hade behövt göra under hösten, har du gjort ditt framtida jag en supertjänst!  

2. Kliv in i hjälte-rollen

Flying Captain Marvel GIF by Warner Archive - Find & Share on GIPHY

Mitt andra tips är något av ett mentalt trick. Normalt sett, när kontoret är fullt och verksamheten rullar på, kan det vara enkelt att känna att man bara är en i mängden. Det du gör är en del i en större helhet.  

Sommartid däremot, när det endast är du och ett fåtal kollegor på platsär du inte en del i en större helhet. Det är du som håller båten flytande! Tänk på det, att allt hade gått åt pipsvängen om det inte vore för digDu är verksamhetens hjälte 

3. Passa på att bryta mönster

R And R Beach GIF - Find & Share on GIPHY

Tillåt dig själv att göra sådant som du kanske inte gör under resten av åretTa en extra lång lunch och testa det nya lunchstället som du inte hinner med annars. Flexa ut tidigt och anslut till vännerna på badet. Bjud din kollega Kerstin, som du annars inte pratar så mycket med, på en piggelin i solen och lär känna en ny människa på kuppen.  

Sommaren på jobbet behöver inte vara outhärdlig, och mitt generella tips för att göra den mer uthärdlig är alltså att passa på att göra saker annorlunda. Att bryta mönster gör vardagen mer spännande. Omväxling förnöjer.  

4. Det blir din tur sen…

Happy Eddie Murphy GIF by EditingAndLayout - Find & Share on GIPHY

Skulle det vara så illa att dessa motivationstips inte funkar för dig har jag en sista utväg, ett säkert kort. Att du inte har semester nu bör rimligtvis innebära att du själv kommer ha semester när alla andra är åter på jobbet. Tänk på det, hur du kommer känna dig när du vinkar farväl och lämnar kollegorna till sitt öde under en fyra veckor lång semester i början på augusti.

5. Skadeglädje

Barbecue GIF - Find & Share on GIPHY

Alternativt (här kommer ett tips för den riktigt skadeglade), be till vädergudarna om att dina semestrande kollegor får en riktig svensk sommar! Skrattar bäst som skrattar sist.   


Läs också: 

5 tips för att göra tråkiga arbetsuppgifter roliga

I det nya arbetslivet behövs en ny arbetsmoral

9 kontorsbus att utsätta dina kollegor för

Skriv en kommentar

x