Work work work work work. När du har ett jobb kan vardagen ibland kännas som en enda lång längtan efter lediga dagar, men att inte ha ett jobb är bra mycket värre. De flesta som är arbetslösa vill gärna ha ett jobb och som tur är finns det ofta många jobb att söka! Men hur går man tillväga för att hitta de lediga jobben?  

Börja jobbjakten med ett bra CV

Innan du sätter igång med jobbsöket kan du börja med att skriva ett CV. Behöver du en snygg mall för det har vi en enkel mall att ladda ned, dessutom har vi samlat de bästa gratismallarna och verktygen för att skapa ett eget CV. Du kan göra ett standard-CV som du använder till flera arbetsgivare, men tänk på att skriva ett nytt personligt brev för varje jobb du söker. Åtminstone ett för varje typ av jobb. Att ta sig tiden och faktiskt skriva ett personligt brev anpassat till tjänsten kan öka chansen att arbetsgivarna lägger märke till din ansökan!  

Var finns jobbannonserna? 

Det finns självklart massvis av olika sätt att hitta jobbannonser och jobb, men här kommer några tips på de vanligaste tillvägagångssätten:  

  • Platsbanken/Arbetsförmedlingen: Arbetsförmedlingen samlar alla lediga jobb som de får in på Platsbanken. Där kan du gå in och göra en sökning efter jobb som intresserar dig.  
  • Rekrtyterings– och bemanningsföretag: det finns många rekryterings- och bemanningsföretag som både anställer och hyr ut personal till företag. Flera av dem brukar också samla lediga jobb att söka på sin hemsida. Testa att googla rekryteringsföretag eller bemanningsföretag och kolla in deras sidor! Många gånger kan du själv anmäla dig på sidorna genom att ladda upp CV.  
  • Facebookgrupper: på Facebook finns det massvis av grupper där personer lägger ut lediga jobb. Prova att söka på ”lediga jobb inom (valfritt yrke/fält)” eller ”lediga jobb i (valfri stad)” och se om de kommer upp en grupp som matchar dina intressen. 
  • LinkedIn: på yrkesnätverket LinkedIn kan du både följa företag som intresserar dig och hitta platsannonser. Om du inte har en LinkedIn-profil kan du skaffa en på en gång! Där fyller du i utbildning och tidigare jobb, så blir det som ett CV.
  • Kontakter: ett sätt som kan vara effektivt är att fråga alla man känner om de vet om något ledigt jobb. Du kan antingen skriva en uppdatering om att du letar jobb på Facebook eller se till att nämna det för personer du träffar.  
  • Sidor som samlar lediga jobb: Om du vet typ inom vilket område du vill jobba så kan det faktiskt finnas en sida som samlat alla lediga tjänster inom just det området. Till exempel finns det en sida för alla som vill jobba statligt, en för lediga jobb inom offentlig sektor och en för lediga jobb inom den ideella sektorn. 

Behöver du hjälp och råd i jobbsöket? 

Om du inte har en aning om vad du vill jobba med eller behöver lite råd kring hur du ska göra för att få jobbet du vill ha finns det flera olika att vända sig till:

  • Arbetsförmedlingen: Arbetsförmedlingen är en statlig myndighet som har i uppdrag att förmedla jobb till personer i Sverige. Vare sig du varit arbetslös länge eller är ny på den svenska arbetsmarknaden kan det vara smart att anmäla sig hos Arbetsförmedlingen. Där kan du få råd kring jobbsöket, stöd och hjälp. Om du är under 25 år finns det även möjlighet att få ekonomiskt stöd från Arbetsförmedlingen.  
  • Studie- och yrkesvägledare: på många lärosäten finns det studie- och yrkesvägledare som kan hjälpa dig med att hitta rätt utbildning och ge råd kring hur du ska göra för att ta dig in på den. Du hittar kontaktuppgifter till studie- och yrkesvägledare på lärosätenas hemsidor.  
  • Fackförbund: de flesta fackförbund erbjuder sina medlemmar karriärcoachningCV-granskning och liknande. Så om du är med i ett fack ska du definitivt kontakta dem och fråga hur de kan hjälpa dig. Många fack erbjuder också billiga eller helt gratis studentmedlemskap för dig som pluggar! 

När du får ett jobberbjudande  

Om allt går vägen så hittar du jobb som du vill och kan söka, blir kallad på intervju och får jobbet! Hurra! När det efterlängtade jobbet väl erbjudits så är det lätt att bara haka på och tacka ja, men försök att ha lite is i magen och ta dig tid att läsa igenom avtal och villkor. Se till att företaget du ska jobba på faktiskt har schyssta villkor, kolla om de har kollektivavtal och vilken lön du kan förvänta dig.  

Lycka till! 


Läs också:

Sök jobb utan jobbsökarstress

Frågor du själv bör ställa på jobbintervjun

Anställningsavtal – tre viktiga saker att kolla innan du skriver på

 

Skriv en kommentar

x