Som chef ställs du ofta inför utmaningar. Även den mest erfarne kan hamna snett i sitt dagliga arbete då beslut ska tas och prioriteringar göras. Här är några av de vanligaste misstagen chefer gör – och hur du undviker dem.

1. Falla för grupptänkandet

Visst är det härligt att tillhöra en grupp där det är god stämning och nära till skratt. För att inte tala om hur skönt det är när alla och envar är överens! Men som chef är det viktigt att du aktar dig för grupptänkande och “ja-sägare”. För det kan ju vara så att gruppen inte har rätt.

Många gånger föreställer vi oss att vi vaccineras oss mot ytligt tänkande bara för att vi är flera personer runt sammanträdesbordet. Men tyvärr stämmer det sällan. Tvärtom söker vi konsensus och gillande. Vill du vara säker på att du fattar ett bra beslut bör du se till att omge dig med kritiskt tänkande individer och medarbetare som vågar säga nej.

2. Möten för mötens skull

Välj dina möten med omsorg. Hur lång tid är du beredd att avsätta, hur ofta ska vi ha möten och vilket slags möte är det frågan om – diskussionsmöte eller beslutsmöte?

Se till att granska er möteskultur och avsätt lika mycket tid för att möta dina medarbetare i vardagen som andra chefskollegor. Överflödiga möten är slöseri med arbetstid och kan snarare leda till ökad förvirring än till klarhet

3. Allt är lika viktigt

Vad är viktigast för din verksamhet? Vad kan du välja bort och vad måste absolut göras? Det är inte helt ovanligt att svårigheter uppkommer för att man vill göra allt och gärna fort. Det leder oftast till stor förvirring och organisationen drar åt olika håll. Om du vill du få verksamheten att utvecklas måste du våga välja!

Bli en bättre chef med coachning

Som chef är du ofta i en utsatt och ensam position med liten tid och möjlighet för reflektion och utveckling. Vi vill stödja dig konkret i ditt dagliga ledarskap och erbjuder därför coachning exklusivt för dig som chefsmedlem i Fackförbundet ST.

Boka chefscoachning


Läs också:

Fast i favoriseringsfällan? Här är 5 tips för ett objektivt ledarskap

Så håller du bra utvecklingssamtal som chef