Intervjun är över. Det känns bra. När jag är på väg ut ställer intervjuaren en sista fråga: – Du sa att du gillade fotboll. Vilket lag håller du på? Mitt svar: Manchester United. Tystnaden går först att ta på, men ganska snart brister intervjuarens kollega ut i skratt. Det visar sig att min intervjuare håller på mitt favoritlags största rival, Liverpool. Jaha, det var det jobbet.     

Ovanstående är inte ett exempel på ”Saker du inte ska säga på jobbintervjun”. Det stjälpte i alla fall inte mig, eftersom att jag sitter här idag och får skriva den här texten.  Det vore också väldigt märkligt om en sådan sak skulle avgöra en rekryteringsprocess.    

Jag tror faktiskt att mitt otajmade svar kan ha haft en positiv effekt. Varför? För att det var en rolig grej som gjorde intervjun minnesvärd. Jag tror inte att jag fick jobbet tack vare det, men jag tror att det för intervjuaren blev enklare att hänga upp intervjun på något och att komma ihåg mig bland alla andra som också var på intervjun.   

Se upp för klyschorna!

Vad är det då man inte ska säga på jobbintervjun? Saker som du tror att du förväntas säga och saker som du inte själv tror på. Det vill säga samma sak som alla andra säger. Det vill säga klyschor.  

Exempel 1: ”Jag gillar att ha många bollar i luften.” Ja, det kanske du gör, men säg då det på ett personligt sätt. Kanske kan du byta ut det mot ”Jag gillar att vara inblandad i flera projekt samtidigt” och sen ge ett exempel på hur du har klarat av det på tidigare jobb eller under dina studier. På så sätt skiljer du ut dig från de 40 andra bolljonglörer som tidigare blivit intervjuade för tjänsten.  

Exempel 2: ”Jag presterar som bäst när jag är riktigt stressad”. För det första: ingen människa mår bra av att vara riktigt stressad.  För det andra: ja, jag har sagt precis såhär på en intervju. För det tredje: upprepa inte mitt misstag. Vissa människor mår bra av att känna ett stort ansvar och av att ha riktigt utmanande arbetsuppgifter, men det är förhoppningsvis inte självplågeri som är deras drivkraft.   

Det finns gott om fler dåliga exempel att ta av, och ni känner nog till många av klyschorna. Mitt råd är att ALDRIG använda dem. 

Hur ska jag göra då?

Med risk för att fastna i klysch-träsket, som jag ju själv varnar för, skulle jag säga att man i en intervjusituation ska försöka våga vara sig själv. Använd inte ord som du aldrig använder annars och försök vara lite personlig om det känns ok. Om du får frågan vad du gör på fritiden kanske du kan berätta något som får dig att sticka ut? Har du en annorlunda hobby du kan berätta om? Har du sett en tv-serie eller läst en bra bok? (Fokusera på varför du gillar serien/boken, långa sammanfattningar av handlingen blir ingen glad av.) Ofta visar vi lite mer av oss själva när vi berättar om något vi tycker om och är engagerade av.  

Kort sammanfattning alltså: Använd dina egna ord, sätt din egen prägel på svaren och visa varför du sticker ut i jämförelse med alla andra.  

Så tror jag att man når framgång, såväl på intervjun som i livet i största allmänhet.  

Ps. Du kommer väldigt långt på att vara dig själv, men ibland kan det vara bra att få ännu fler tips på vägen. Fackförbundet ST erbjuder intervjuträning för sina medlemmar, så ett hett tips är att boka upp dig på en sådan. Träningen är 100 procent fri från klyschor! Ds.


Läs också:

Frågorna du själv bör ställa på jobbintervjun

Var ser du dig själv om fem år? 

Sök jobb utan jobbsökarstress